5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Ünlü kebapçı KDV'ye isyan etti

Bursa’nın meşhur kebapçısı Yavuz İskenderoğlu, KDV düzenlemesini eleştirerek, "KDV girişleri yüzde 1, çıkışları yüzde 18 olan lokantacı içinde bulunduğu sıkıntıya faturasız mal alıp, fişsiz satarak çözüm buluyor" dedi.

İskenderoğlu, Botanik Park’taki işyerinde ağırladığı Devlet Bakanı Ali Babacan’a, lokantacılık ve petrol sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili rapor sundu. İskenderoğlu, raporunda özellikle lokantacıların KDV’deki yanlış uygulamalardan dolayı yaşadıkları sıkıntılara değindiğini söyledi.

Telif hakları konusunda 5836 sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve meslek birliklerinin sınır tanımayan davranışları nedeni ile lokantacılık sektörünün de mağdur olduğunu ileri süren İskenderoğlu, bahsi geçen kanunda yapılan değişiklik karşısında umuma açık mahallerde çalınan müzik eserlerinin ücretlendirilmesindeki tarifelerin yüksekliğinden yakınarak, oranların ülke ekonomisinin gerçekleri doğrultusunda olmasını istedi.

Babacan’a lokantacıların KDV ile alakalı yaşadığı sıkıntıları da anlatan İskenderoğlu, "Lokantacı, ekmek, yufka, et, kuru fasulye, barbunya, nohut, mercimek, patates, zeytinyağı, kuru soğan gibi sebze, meyve ve bakliyatı toptan aldığında yüzde 1 KDV ödüyor. Müşteriye sunduklarında ise yüzde 1 ile aldıklarının tamamı için yüzde 18 KDV hesaplıyorlar. Girişleri yüzde 1, çıkışları yüzde 18 yani bire al 18’e sat anlayışı içinde çalışmak zorunda kalan lokantacılar, sorunu kendi içinde faturasız alıp, fişsiz satarak çözümlemeye çalışıyor.

Kayıt dışı oluşturan bu durum karşısında hükümetten KDV oranlarındaki adaletsizliği gidererek, dengeyi sağlamasını bekliyoruz. Aksi taktirde lokantacılık sektöründe kayıt dışı kontrol altına alınamaz hale gelir, dürüst çalışanlar ise işyerlerini kapatma zorunda kalır" diye konuştu.
İskenderoğlu ayrıca petrol sektöründe ise ülke ekonomisini büyük bir vergi kaybına uğratan ve haksız rekabete yol açan kaçak akaryakıta karşı hükümeti önlem almaya çağırdı.

Türkiye’ye yılda yaklaşık 2.5 milyon ton civarında yakıtın kaçak olarak piyasaya girdiğini hatırlatan İskenderoğlu, bunun ülke ekonomisine 2 milyar dolarlık bir kayba neden olduğuna dikkat çekti. Gümrüklerin daha etkin denetlenerek, güzergahı bilinen kara ve deniz yolu ile giriş yapan kaçak akaryakıtın etkin bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan İskenderoğlu, ÖTV’siz yakıtların denetimi için marker benzeri bir uygulamanın yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 17:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?