4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Üretici elmadan vazgeçti

Ziraat Odası Bursa Şubesi Başkanı Fuat Sarı, çiftçilerin son yıllarda para etmeyen elmadan vazgeçerek armut yetiştirmeye başladığını söyledi.

Türkiye'de elma üretiminin azalması Ziraat Odaları Birliği'ni harekete geçirdi. Ziraat Odası Bursa Şubesi Başkanı Fuat Sarı, son yıllarda bodur ve yarı bodur elma çeşitlerinin dikilmesi ile üretimin artırılmaya çalışıldığını ifade ederek, "Ülkemizde yaklaşık olarak 2.5 milyon ton olarak gerçekleştirilen elma üretiminde görülen olumlu gelişmelere rağmen, üretici emeğinin karşılığını alamamakta. Elma üreticilerinin en büyük sıkıntısı başta pazarlama ile birlikte depolama imkanlarının yetersizliği, paketleme, ambalajlama ve sınıflandırma işlemlerinin eksikliğidir. Elma üreticisi pazarlama sıkıntısını aşabilmek için çaba göstermesine rağmen, halen maliyetin altında ürün satılmaktadır.

Tüketici talebine yönelik üretim gerçekleştirmek için bahçeler yenilenmiş, pazar meselesini çözmek için üretici birlikleri kurulmuştur. Ancak kurulan birlikler, resmiyette var olmasına rağmen henüz uygulamada faal hale gelememektedir. Tüm bu meseleler karşısında çıkış yolu bulamayan elma üreticisi, ürününü pazarlayamamaktadır. Geçen yıl kilogramı 65 ile 90 kuruş olan elma fiyatları, bu yıl 47 kuruşa kadar gerilemiştir. Meyve suyu fabrikaları ise stoklarının yeterli olduğunu belirterek alım yapmak istememektedir. Türkiye, dünyada elma üretiminde üçüncü sırada iken, elma üreticisinin yeterli geliri elde edememesi ve üretim aşmasında yaşanan sıkıntılar karşısında alt sıralara gerilemiştir. Elma üreticisi emeğinin karşılığını alabilirse dünya üretiminde yeniden ilk sıralara ulaşabiliriz" dedi.

"BURSALI ÇİFTÇİLER ARMUDA YÖNELDİ"
Elmanın gerçek değerini bulması için yapılması gerekenleri de açıklayan Sarı, "Girdi fiyatları çok yükselmiştir. Üreticiler artık maliyetlerini düşürmek için girdi kullanımını azaltma yoluna girmişlerdir. Girdilerin azalması demek, kalitenin, verimin düşmesi demektir. Bu sebeple girdilere yeterli destek verilmelidir. Üretilen 2.5 milyon ton elmanın sadece yüzde 0,3'ü ihraç edilebilmekte. İhracat denilince sadece AB akla gelmemeli, diğer pazarlar da dikkate alınarak bir pazar araştırması yapılmalıdır.
Uluslararası fuarlarda, ülkemizde üretilen elma çeşitlerimiz tanıtılmalıdır. Soğuk hava ve atmosfer kontrollü depoların yetersiz olması yüzünden ürün kayıpları fazla olmakta ve üretici hak ettiği geliri elde edememektedir. Depolamanın teşvik edilmesi bakımından, soğuk hava depolarında elektrik ücretleri düşürülmelidir. Ülke içi tüketimi artırmak için elmanın yararları ve kullanım alanlarının anlatıldığı tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır. 31 Mayıs'a kadar sürecek olan ton başına 50 dolarlık ihracat teşviği daha da uzatılmalıdır" açıklamasını yaptı.

Bursa'da da elma üretiminin geçmişe göre düştüğünü ifade eden Sarı, "Bursa'da 90'lı yıllarda elma üretimi 66 bin ton ortalama üretimdeyken bu oran 2004 ile 2008 yılları arasında 40 bin tonlara geriledi. Elma üretimi artık Türkiye'nin her yerine yayıldığı için Bursa'da düştü. Bursa artık iklim şartları uygun olduğu için armut üretimine ağırlık verdi. Armut ihracatında da sıkıntılar var. Armut üretimi de teşvik edilmeli. Aksi takdirde Bursalı üretici armut üretiminden de emeğinin karşılığını alamayacak" diyerek hükümetin tedbir almasını istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 14:28:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?