8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Üreticinin geleceği damla sulamada

Geçtiğimiz günlerde leylek şenliğine ev sahipliği yapan Karacabey'in Eskikaraağaç köyünde çiftçilere damlama yöntemiyle sulamanın faydaları anlatıldı. 

Bursa Doğader ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar Sulama Bölümü’nün ortaklaşa düzenlediği toplantıda, AB tarafından onaylanan ‘’Sulamada Su Tasarrufu ve Meraların Çevreci Kullanımı‘’ konulu projeye bağlı olarak, Uluabat gölü çevresindeki arazilerde damla sulama yöntemine bir an evvel geçilmesi istendi. 

Leylek dostu köyler projesine dahil edilen 10 köyde elektrik hatlarının izolasyonu, trafoların güçlendirilmesi ve tabii arıtma sistemlerine öncülük edilmesi gibi konular da ele alındı. 

13 köy ile 2 beldeden gelen yüzlerce üreticinin katıldığı toplantıda konuşan leylek babası Prof. Dr. İsmet Arıcı, Uluabat gölü çevresindeki arazilerde damla sulama yöntemiyle sulama yapılması çağrısında bulundu. Damla sulama ile yüzde 50’ye varan tasarruf sağlandığını, işçilik, zirai ilaç ve gübre giderlerinin azaldığını, ürün veriminde ve kalitede önemli artışlar meydana geldiğini açıklayan Arıcı, gece sulamasının da korkusuzca yapılabileceğini söyledi. 

Uluabat Gölü Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Altan Güven de, elektrik enerjisinin dışa bağımlılık gerektirdiğine işaret ederek, tarım sulamasında verimin damla sulama ile sağlanacağını söyledi. 

UÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Demir ise, küresel ısınma ve kuraklık sonucunda su kullanımının önemine değinerek, damla sulama yönteminin dünyada yaklaşık 40 yıldan beri kullanılmasına rağmen Türkiye’nin bu sistemi en az kullanan ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Demir, ülkemizdeki 4,7 milyon hektar arazide derhal damla sulama yönteminin uygulanmasını istedi. 

DSİ. 1 Bölge Müdürlüğü adına açıklamalarda bulunan İşletme Bakım Şube Müdürü Şaban Efe, Uluabat Gölü Sulama Birliği'ne devredilen tesislerin rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu bildirdi. Damla sulamaya geçen üreticilerden su bedelinin yüzde 50 indirimli tahsil edileceğini kaydeden Efe, göl çevresindeki meyve ve sebze ekiminde desen değişikliğine başlanmasını istedi. 

UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Yazgan da konuşmasında, ürün deseni üzerinde durdu. Pazarlanabilir ürünler ekilmesi gerektiğine işaret eden Yazgan, suyun kullanımında gelecek yılları da düşünerek hareket edilmesini, vahşi sulamanın bırakılmasını ve damla sulama yöntemine hızla geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Yazgan, damla sulama masraflarının iki yıl içerisinde alınabileceğini savundu. 

Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban da, kıt durumdaki suyun, en tasarruflu biçimde kullanılmasını istedi.

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 15:31:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?