4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Usulsüzlük ve rüşvet davası

Bursa'da, kaçak binalara rüşvet karşılığında sahte belgelerle elektrik ve su bağladıkları, yüzlerce kişiyi de, 'Bağlayacağız' diyerek para alıp dolandırdıkları iddia edilen 77 kişi hakkında, toplam 2 bin 109 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, sahte yapı ruhsatlarındaki yolsuzluklarla ilgili bir yıldır sürdürdükleri planlı takibin ardından 4 ay önce operasyon başlattı. Bursa'da kaçak ev ve iş yerlerine rüşvet karşılığında sahte belgelerle yapı ruhsatı verip, elektrik ve su bağladıkları öne sürülen belediye, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. ve BUSKİ görevlilerinin de aralarında bulunduğu onlarca örgüt üyesi gözaltına alındı.
A.İ.K. liderliğindeki çetenin kamu çalışanlarıyla bağlantısı olduğunu tespit edildi. Derinleştirilen ve 'Şantiye' adı verilen operasyonda, BUSKİ'de çalışan A.D., S.Ç., N.M., Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan M.F.K. Osmangazi Belediyesi'nde görev yapan F.S. ve aynı belediyede İmar ve Şehircilik Şube Müdürlüğü'nde görevli İ.T. ile Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ. (UEDAŞ) çalışan N.K., Ö.S. ve N.T.'nin de bu örgüte üye olup, örgütün kamu ayağındaki işlerini menfaat karşılığında takip ettikleri öne sürüldü.

Zanlıların yeni yapılan ya da eski binalara, imar affının çıktığı 2004 yılında yapılmış gibi gösterip yapı ruhsatı verdikleri, evin kat sayısı ve kişinin maddi durumuna göre 250 ile 7 bin TL para alarak toplam 300 ayrı kişiden yaklaşık 500 bin TL rüşvet elde ettiği ve yüzlerce kişiyi para almalarına rağmen evlerine ruhsat vermeyerek dolandırdıkları iddia edildi.
Savcılığın olayla alakalı olarak gözaltına aldığı toplam 77 kişi hakkındaki soruşturması sona erdi. Zanlılar hakkında, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, rüşvet almak ve vermek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik' suçlarından toplam 2 bin 109 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. 158 sayfalık iddianamede, çetenin kamu çalışanlarıyla yaptığı telefon konuşmalarına da yer verildi.

ÖRGÜT KURCULARININ TOPLAM 865 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
Savcılık, kamu çalışanlarıyla olan bağlantıları ayarlayıp, örgütün liderliğini yaptığı iddia edilen A.İ.K. (57) hakkında 65, örgütün kurucuları arasında olduğu öne sürülen elektrikçi H.D'nin (53) 162, emlakçı M.H.P.'nin (50) 145, sahte abonelik işlemlerinin çoğuna katılarak en aktif kurucu üyelerden olduğu belirlenen E.O.'nun (35) ise 313 yıla kadar hapsini istedi. Ayrıca örgütle bağlantılı olduğu iddia edilen kamu çalışanları arasında bulunan BUSKİ'de görevli A.D. (46) hakkında ise 139 yıla kadar hapis
talebiyle dava açıldı.

77 SANIKLI DAVAYA 12 MÜŞTEKİ KATILACAK
Önümüzdeki günlerde toplam 77 kişinin sanık olarak yargılanacağı davaya, Osmangazi, Yıldırım ve Kurşunlu belediyesi, BUSKİ, Maliye Veznesi, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. Bursa Müessesesi, Damya Güven Konut Yapı Kooperatifi, E.A. (34) N.G. (63), V.Ö. (43), N.Ö. (73) ve F.E. (42) de müşteki olarak katılacak. Ayrıca 24 yaşındaki H.İ.İ. de hem sanık hem de müşteki olarak davaya katılacak.
Şüpheliler, önümüzdeki günlerde ağır ceza mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 12:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?