4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

UTAYSİB genel kurulu toplandı

Uludağ İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği'nin (UTAYSİB) olağan genel kurulu yapıldı.

Divan başkanlığını Bahattin Günay'ın yaptığı genel kurulda, birliğin 2008 yılı çalışmaları oybirliği ile kabul edilip, yönetim kurulu ibra edildi. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı (UTAYSİB) Ferit Sünneli, olağan genel kurulda yaptığı konuşmada, sektörün bir değerlendirmesi ile 2009 çalışma programlarını anlattı. Sünneli, hızla kürselleşmekte olan otomotiv sektöründe rekabetin büyük yoğunluk kazandığını ifade etti.

Türk otomotiv endüstrisinin dünyada meydana gelen gelişmeleri yakından takip ettiğini ve gelişmelerden etkilendiğini kaydeden Sünneli, "İç pazarda çok önemli bir yeri olan otomotiv sektörü, uluslararası pazarlarda rekabet gücüne ulaşmış bulunmaktadır. Bu durum ihracat rakamlarına bakıldığında daha rahat görülebilmektedir. Türk otomotiv endüstrisi, 2008 yılında dünyayı saran ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelmiştir. Buna rağmen, otomotiv ihracatı 2008 yılında, 2007 yılına göre yüzde 16 oranında artış göstermiş ve 24 milyar 730 milyon 601 bin dolara ulaşmıştır. İhracatta yaşanan bu artışta, ana sanayinde başlayan ve halen devam eden projelerin etkisi büyüktür. Yan sanayinde görülen artışta yine ana sanayine bağlı bir artış görülmekte. 2008 yılı Türkiye toplam ihracatı 127 milyar 498 milyon 828 bin dolar olup, otomotivin bu ihracattaki payı yüzde 19'dur. Sektörümüz ihracatın lokomotifi haline gelmiştir" dedi.

SÜNNELİ; "EN BÜYÜK PAZARIMIZ AB"
Otomotiv ve yan sanayiinin 2008 yılı toplam ihracatında en yüksek payı 16 milyar 867 milyon 233 bin dolar ile Avrupa Birliği ülkelerinin aldığına dikkat çeken Ferit Sünneli, "Gümrük Birliği mevzuatına ters düşmeden oluşturulacak tarife dışı engellerin eşlik ettiği, yeni bir vergi politikası izleyerek hem bitmiş araç ithalatını azaltmalı, hem de iç piyasa canlandırılmalıdır. İç pazarı canlandırmak ve çevreyi kirleten araçların yerine yeni araç alımını teşvik etmek amacıyla, yaşlı ve eski model araçların hurdaya çıkarılmasının teşvik edilmesi şart. TÜİK verilerine göre, 2007 yılı itibariyle trafiğe kayıtlı 13 milyon araç tespit edilmiştir. Bu araçların 2,8 milyon adeti 20 yaş ve üzerindedir. Yine toplam araç sayısının yüzde 12,3'ü yani 1,6 milyon adedi 27 yaş ve üzerindedir. Bunlar trafik çekilip yeni araç alımı teşvik edilirse sektörümüz içinde önemli bir iç pazar oluşacaktır" diye konuştu.

Sektörün önünün açılabilmesi için acil tedbir alınması gerektiğini savunan Sünneli, "Üretimi yükselterek ihracatın artırılması ve rekabetçi bir yapıya kavuşmak için enerji ve hammadde maliyetleri indirilmelidir. Sektörün araştırma geliştirme ve sınıf atlama yapabilmesi için Ar-Ge desteklerinin artırılması zorunludur. Bunun yanı sıra, bürokratik engeller ortadan kaldırılmalı, yeni yatırım ve teşvik taslağı sektörü harekete geçirecek, yabancı sermayeyi ülkeye çekecek şekilde düzenlenmelidir" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 14:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?