8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

UÜ'de yeni eğitim öğretim yılı başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Uludağ Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış törenine katıldı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, üniversitelerin 85 yıllık Cumhuriyetin birikiminin ürünü olduğunu söyledi. Uludağ Üniversitesi'nin yeni rektörü Prof.Dr. Mete Cengiz de, "Atatürk ilke ve devrimlerinin, demokrasi ve laikliğin en büyük savunucularından biri olan üniversitemiz bu yolda ilerlemeye kesin kararlıdır" dedi. 

Uludağ Üniversitesi yaklaşık 42 bin öğrencisi ile 2 bine yakın idari ve akademik personeliyle 2008-2009 eğitim öğretim yılına "merhaba" dedi. Fethiye Kültür Merkezi'nde yapılan törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti ve CHP Bursa milletvekilleri, Vali Şahabettin Harput, belediye başkanları ile çok sayıda idari amir katıldı. 

Çağdaşlığın, çağın evrensel değerlerini kabullenirken kendi milli ve manevi değerlerinden soyutlanmak olmadığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Hem kendi kişiliğimizi muhafaza etmek hem de dünyayla oturup kalkabilmek ve uygar devletlerden biri olmak, Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefi olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedef budur. Bu hedefe kısır çekişmelerle, enerjimizi içeride tüketmekle, mevsimlik siyasi anlayışla, dünyadaki gelişmelere kapalı olmakla ulaşmamız mümkün değil. Bu hedefe ulaşmada, ''nitelikli insan'' faktörü belirleyici olacaktır" dedi. 

Türkiye'nin, bilgi merkezli şekillenmeye başlayan yeni dünya düzeninin gerisinde kalmaması gerektiğini ifade eden Bakan Çelik, şöyle konuştu: ''Dünyanın her yerinde bilimsel gelişmenin odak noktası üniversitelerdir. O halde, bilgiye ulaşmada, bilginin üretilmesinde, geleceğe aktarılmasında, kısaca bilginin nitelikli insana dünüştürülmesinde üniversitelerimiz büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Türkiye'nin geleceğinin şekillenmesinde ve çağdaş dünyadaki konumunun güçlenmesinde önemli görevleri ifa eden üniversitelerimizin başarısı, ülkemizin dünyadaki itibarını da güçlendirmektedir." Üniversitelerin, dünyanın hemen her ülkesinde toplumsal ilerlemenin lokomotifi konumunda olduğunu anlatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kurumlar toplumların beyni, çağdaşlaşmanın ve ilerlemenin itici gücüdür. Üniversiteler bünyesinde yürütülen bilimsel çalışmaların sanayimize etkin katılımının sağlanması, ülkemizin kalkınma basamaklarını hızla tırmanmasına, Türk sanayisinin gelişmiş ülkelerle rekabet gücünün artmasına büyük katkı sağlayacaktır." 

Bakan Çelik, eğitim durumu ve istihdam arasında doğru orantılı bir ilişki bulunduğunu, 2002 yılında yüzde 27.5 olan okur yazar olmayanların istihdam oranının 2007 yılında yüzde 18.4 olduğunu, lise altı düzeyinde 2002 yılında 44.5 olan istihdam oranının, 2007'de yüzde 42.1'e düştüğünü, lise mezunlarında 2002'de yüzde 47 olan istihdam oranının 2007 yılında yüzde 49.5'e yükseldiğini, üniversite mezunlarında ise 2002'de yüzde 70.7 olan istihdam oranının 2007'de yüzde 71'e çıktığını açıkladı. 

Çelik, üniversite öğrencilerine ödenen burs ve kredi miktarını 45 YTL'den 160 YTL'ye çıkardıklarını ve konaklama olarak da sayıyı bugün 205 bin 847 kapasiteli 228 yurda çıkardıklarını sözlerine ekledi. 

REKTÖRDEN İNSAN HAKLARI MESAJI 

Törende konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mete Cengiz, görevindeki ilk törene ev sahipliği yapmaktan heyecan duyduğunu belirtti. 42 bin öğrencisi ile Uludağ Üniversitesi'nin Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri olduğunu kaydeden Cengiz, "Üniversiteler her türlü fikrin özgürce tartışıldığı, karşı fikirde olan insanların barış içerisinde yaşadıkları kurumlardır. Üniversitemizin de böyle bir kurum olması en büyük hedefimizdir" dedi. Üniversite olarak ayrıca yurt dışındaki üniversitelerle ilişkileri geliştirmek istediklerini anlatan Cengiz, şöyle konuştu: "Üniversitemiz bilimsel araştırma projelerine her yıl 7-8 milyon YTL destek sağlamaktadır. Rektör olarak üniversite yönetimini 6 Ağustos'ta devraldım. Yönetimim döneminde duyguları ve her türlü kişisel beklentileri bir tarafa bırakarak, üniversitemizin geleceği, akıl, demokrası, etik değerler ve insana saygı ilkeleri içerisinde haraket edeceğim. Kuruluşundan beri Atatürk ilke ve devrimlerinin, çağdaşlığın, demokrasi ve laikliğin en büyük savunucularından biri olan üniversitemiz, bu yolda devam etmeye kesin kararlıdır." 

Bakan Çelik ve milletvekillerine yaşadıkları sorunlar hakkında da bilgi veren Cengiz, sözlerine şöyle devam etti: "Öğretim üyesi ve araştırma görevlisi sayıları ve kadroları yetersiz durumdadır. Mevcut kadrolara da yeterli sayıda kullanma izni verilmemektedir. Memur ve işçi sayısının da giderek azalması hizmeti de büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu sıkıntı üniversite hastanemizde 400 yatağın hizmet dışı kalmasına ve ameliyat sayısının önemli ölçüde düştüğünü göstermektedir. Üniversitelerimize yeni kadrolar gerekmektedir. Geçmişte geliri benzerlik gösteren meslek grupları içerisinde öğretim üyelerinin maaşları göreceli olarak azalmıştır. Bu sıkıntıların çözüleceğine yürekten inanıyorum." 

Vali Şahabettin Harput da konuşmasında Uludağ Üniversitesi ile her zaman iş birliğine hazır olduklarını belirterek "Üniversiteler sadece bilimsel araştırma içerisinde değil, o ille iyi entegre olarak meselelere çözüm arayışında da olmalıdır. Üniversiteler, demokratik anlayışın, inançlara saygılı olmanın, her türlü fikrin tartışılabileceği akademik müesseselerdir" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Gençlik Senfoni Orkestrası konser verdi. Tören 10. Yıl Marşının okunmasıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 14:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?