2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Uzmanlardan grip uyarısı

Sonbaharın gelmesiyle ve havaların soğumasıyla grip hastalığının daha da etkili olacağı uyarısını yapan uzmanlar, okul ve yuva çocukları başta olmak üzere kalabalık ortamlarda olanların gripten daha kolay etkilendiğini belirtti. 

Grip hastalığının, öpüşme, tokalaşma gibi yakın temasla bulaşan hastalık olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Kaymakçı, hastalığın okul ve yuva çocukları başta olmak üzere kalabalık ortamlarda bulunanları daha kolay etkilediğini söyledi. Bu tür ortamlarda bulunanların ellerini sık sık yıkamaları ve hastalık şüphesi olan kişilerden uzak durmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Mustafa Kaymakçı, "İnfluenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığı olan grip, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, her yıl dünya nüfusunun yüzde 5'ini etkiliyor. Özellikle sonbaharın geldiği ve havaların soğumaya başladığı bugünlerde virüs daha da etkili oluyor. Hastalık, sağlıklı kişilerde bir haftada iyileşebilirken, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olan kişiler de ise daha ağır seyreden ikinci bir hastalığa sebep olabilir. Hastalığın belirtileri ateş, halsizlik, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, kas ve eklem ağrısı, baş dönmesidir. Grip, soğuk algınlığıyla karıştırılmamalı. Her iki hastalıkta virüslerle meydana gelmesine karşın ateş, kas ağrısı, öksürük gibi belirtiler gripte daha ağır olarak seyreder" dedi. 

Gribal enfeksiyonların sebebinin virüsler olduğu için bilinen bir tedavisinin olmadığına dikkat çeken Kaymakçı, "Hastalığın belirtilerini azaltmak ve hastayı rahatlatmak amacıyla anti-gribal ilaçlar kullanılabilir. Hasta bu dönemde istirahat etmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca grip bazen sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi bir başka hastalığa sebep olabilir. Böyle durumlarda uygun antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Gribe sebep olan virüsler çok çeşitlidir. Hepsine etkili bir aşı henüz üretilemedi. Ticari olarak satılan aşılar, en sık neden olan virüslere karşı etkili olan aşılardır. Bu aşıların koruyuculukları yüzde 80 civarındadır. Aşı yaptırmak için en uygun zaman ise sonbahar aylarıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2007 Pazartesi 10:59:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?