7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Vakıflar mülklerini geri istiyor

Bursa'da vakıf eseri veya arazisi üzerinde olan resmi binaların Vakıflar Bölge Müdürlüğü adına tapu sicili yapılması için bürokratik çalışma başlatıldı.

Vakıflar Kanunu'nda yer alan değişik kamu kuruluşları adına tescilli eski vakıf gayrimenukullerinin bedelsiz olarak eski haline rücu ederek Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçirilmesini öngören kanuni düzenleme Bursa'da birçok belediyeyi mülkünden edecek. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü, Orhan Camii'nin karşısında eski imaret üzerine Vali Ahmet Vefik Paşa tarafından inşa ettirilen tarihi belediye binasının mülkiyeti başta olmak üzere birçok tarihi medrese, han ve hamamın kendi mülkiyetine verilmesi için bu birimlerle resmi yazışma başlattı. Resmi yazışmalar neticesinde gayrimenkul devirleri yapılarak mülkiyetler Vakıf idaresine geçecek.

Vakıf Kanunu'nda yapılan düzenleme sonrasında Bursa Bölge Müdürlüğü, vakıf arazisinde bulunan binalar ile vakfiyeleri olan tarihi medrese ve hamamların peşine düştü. Buna göre, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesi'nden tarihi belediye binasını, Osmangazi Belediyesi'nden Kayhan'da yeni restore ettirilen Gökdere Medresesi'ni, Muradiye Hamamı ve Kiremitçi Hamamı'nı, Yıldırım Belediyesi'nden Molla Yegan Medresesi'ni, İznik Belediyesi'nden 1. Murat Hamamı'nı istiyor. Bu arada, Askeri Okullar Komutanlığı olarak hizmet veren Tophane'deki orduevi de askeriyeden talip edilecek.

"ÖZEL MÜLKİYETTEKİ TARİHİ HAMAMLAR DA SATIN ALINSIN"

Bu uygulamadan herhangi bir zarar görmeyeceklerini belirten belediye başkanları, önemli olanın bugün bu eserlerin yeni fonksiyonları ile faliyet göstermesi olduğunu belirtti. Osmangazi Belediyesi yetkilileri, bu binalarda planladıkları hizmetlerin yürütülmeye devam edeceğini belirterek, "Şahıslara satılan eski vakıf eserleri Dayıoğlu Hamamı, Kayhan Hamamı, Yenişehir Hanı gibi tarihi mekanlar da Vakıflar tarafından özel şahıslardan satın alınarak tamir edilmeli. Aynı şekilde orduevi olarak kullanılan eski Beysarayı'nın da yeniden inşaası ile bölge tarihi hüviyetini kavuşur. Osmanlı'nın ilk başkentinde bir saray bulunmaması çok büyük bir eksiklik. Bizim bu bölgede çalışmalarımız vardı. Jeofizik edütleri yaptık. Vakıflar, askeriyenin kullandığı bu alanın mülkiyetini alıp, minyatürleri olan sarayı yeniden inşa edebilir" dediler.

İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ise, I. Murat Hamamı'nın mülkiyetinin Vakıflar'a geçmesinin çok büyük bir kayıp olmayacağını belirterek, "Önemli olan bu eserin restore edilerek günümüzde kullanılmaya başlanmış olmasıdır. Kiraları biz toplarız, vakıflar toplar, çok önemli değil. Önümüzdeki yıllarda kullanımının devam etmesi, bakımlarının yapılması önemli. Kanunda belirtildiği şekilde mülkiyeti devrederiz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ise, henüz tarihi binanın mülkiyeti ile alakalı bürokratik çalışmalardan haberdar olmadığı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2008 Cumartesi 13:40:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?