3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Vali Harput İpek Han'a el attı

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu üyeleri ile Eski İpek Han'da bir araya geldi.

Çarşı esnafını ziyaret edip meselelerini dinleyen Vali Harput, daha sonra Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi İcra Burulu Başkanı Şeref Akgün ile Eski İpek Han Derneği Başkanı Muammer Dündar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik ve çarşı esnafı ile birlikte toplantı yaptı. Şeref Akgün, "Buraya ilk defa bir valimiz gelerek bizi dinledi. Diğer çarşılarımız restore edildi, ancak Eski İpek Han'ın durumu çok kötü, inşallah burasının da restorasyonu kısa zamanda gerçekleşir. Çarşıdaki güvenlik açısından emniyet teşkilatının çalışmalarından memnunuz, ancak seyyar satıcı ve dilenciler konusunda zabıta yetersiz kalıyor. Eski İpek Han, Çelebi Mehmet Han tarafından Yeşil Camii'nin ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla ile yapılmış. Sonraki yıllarda çıkan yangında ve depremlerde kısmen zarar görmüş, hasar gören kısımlar 1960'lı yıllarda onarılmış" dedi.

Restorasyonu yapılmayan sadece bu hanın kaldığını belirten Akgün, “Bu hanın da sayın valimizin desteğiyle onarılacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Nisan 2008'de kurulan Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Platformu'nun 30 dernek, çarşı yönetimi ve pazar yerinden oluştuğu öğrenildi.

Dernek yetkilileri ve esnafın sıkıntılarını dinleyen Vali Harput, Kapalıçarşı’da birçok hanı gezdiğini, esnafla dertleştiğini ,Eski İpek Han esnafı ile de beraber olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Hanımın genel durumunun çok iç açıcı olmadığını ve önemli bir restorasyona ihtiyacı olduğunu ifade eden Harput, “Çarşı, esnaf ve devlet iş birliğiyle onarılabilir. Sizler dernek olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna toplu müracaat edin, biz de İl Özel İdaresi olarak destek verebiliriz” dedi.

Harput, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürü Serpil Arık’ı telefonla arayarak, gerekli müracaatın yapılması ve işlemlerin hızlandırılmasını istedi. Toplantıda hazır bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik’e de çarşının durumunu sorarak bilgi alan Vali Harput, çarşıdaki 11 dükkanın Vakıflar'a, diğerlerinin ise mal sahiplerine ait olduğu bilgisini aldı.

Yaklaşık bir hafta önce "Kuruluştan kurtuluş" projesi kapsamında bir toplantı yaptıklarını belirten Vali Harput “Bu projede hanlar bölgesi çok önemli. Bursa'nın Osmanlı'nın ilk başkenti olması hasebiyle çok önemli tarihi ve kültürel değerleri var. Bu bölgenin restorasyonu, çevre düzenlemesi ve bakımı çok önem arz ediyor. Her ne sebeple olursa olsun Bursa’ya gelen turistler bu mekanı geziyor, bunun için esnafın çevrede göze hoş gelmen görüntülere mahal vermemesi gerekir” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 18:22:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?