7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Vatandaştan ekmek zammına tepki

Bursa'da fırıncıların 200 gram ekmeğin fiyatını 40 kuruştan 50 kuruşa çıkartmasına tepki, belediyenin ürettiği BESAŞ ekmeğine olan talebi artırdı. Mart ayında günlük ortalama 225 bin ekmek üreten BESAŞ, zamdan sonra üretimini 275 bine çıkarttı. 

Fırıncıların zammından sonra BESAŞ büfeleri önünde servis saatlerinde kuyruklar oluşmaya başladı. 4 bantta 3 vardiya olarak günde 275 bin ekmek üretebilen BESAŞ, Bursa pazarının yüzde 25'ini elinde bulunduruyor. Ekmeğe geçen ay yüzde 25'lik zam yaptıklarını belirten BESAŞ yetkilileri, 500 gramı 40 kuruş olan ekmeğin 50 kuruşa yükseldiğini, ancak hijyenik ve ucuz olması sayesinde talebin artarak devam ettiğini söyledi. Özellikle emekli vatandaşlar sabah ve öğleden sonra iki servis yapılan BESAŞ büfeleri önünde kuyruğa giriyor. Emekliler, hem arkadaşları ile dertleşerek rahatlıyor, hem de ucuza ekmek alıyor. 

BELEDİYE YÖNETİMİ KABUL EDERSE KAPASİTE YÜZDE 25 ARTABİLİR 

Vatandaşlar, emeklilerin daha fazla ilgi göstermesi sebebiyle akşam saatlerinde BESAŞ satış noktalarında ekmek kalmadığından şikayet ediyorr. Belediye yöneticilerinin fabrikanın üretim kapasitesini arttırmasını isteyen orta gelirli aileler, tam otomasyon ve verimlilik esası ile piyasaya kaliteli ürün sunan BESAŞ'ın daha fazla ekmek arz etmesini istiyor. Yüzde 88'i Büyükşehir Belediyesi, yüzde 2'si Gürsu Belediyesi olmak üzere Esnaf Odaları Birliği gibi sivil toplum kuruluşları ile 400 civarında müteşebbisin ortak olduğu BESAŞ'ta, 5. bandı kurmak fiziken mümkün bulunuyor. 5. band için 1.5 milyon liralık yatırım yapılması ile günlük üretim miktarı 275 bin adetten 350 bin adete çıkabiliyor. 2007 yılında 3 milyon lira kar elde eden BESAŞ vergi sonrası net karını 2.3 milyon lira olarak açıkladı. 5. bandın fırıncı esnafını nasıl etkileyeceği değerlendiriliyor. Bursa'nın ekmek üretiminin yüzde 25'i karşılayan BESAŞ kapasite arttırımı ile pazar payını yüzde 30'un üzerine çıkartabilecek. Bursa'da bazı fırıncıların birleşerek fabrikada üretim yapma girişimleri, yeterli organizasyon ve sermaye yapısı oluşmadığı için uzun ömürlü olamadı.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 13:03:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?