4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Vatikan'ın aradığı saray

Bursa'nın İznik ilçesinde M.S. 325 yılında ilk konsilin toplantığı Senato Sarayı'nın yer altında olduğu ortaya çıktı. Bölgede incelemelerde bulunan CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel, bahse konu yeri bulmak için Vatikan'dan yardım isteyen Vali Harput'u inceleme yapmak üzere bölgeye davet etti.

Bursa'nın İznik ilçesinde M.S. 325 yılında ilk konsilin toplandığı Senato Sarayı'nın izleri ortaya çıktı. Anıtsal mekanın göl sahilindeki liman bölgesinde olduğunun bilinmesine rağmen, yapılan araştırmalar farklı bir yönü göstermişti. Bilinen yer Vali Şahabettin Harput tarafından da inandırıcı bulunmayıp Vatikan ile iletişim kurulmuştu. Harput, ilk konsilin toplandığı yeri bulmak için Vatikan'a mektup yazarak yardım istemiş, dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Semavi Eyice ile de bir araya gelerek bölge hakkında bilgi almıştı.

Konuyla ilgili incelemelerde bulunan CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel, bölge halkı ve eski İlçe Müze Müdürü Taylan Sevil ile bir araya geldi. İlçe halkı tarafından bilinen yerin yanlış olduğunu ifade eden Sevil, "1. Konsil 325 yılında İznik'te yapılmış. İznik'te bu toplantının yapıldığı Senato Sarayı yanlış bilgilendirmelerle göl sahili kesimindeki liman bölgesinde başka bir yerin kalıntıları olarak adlandırılmıştır. Konsil toplantılarının ilki her şeye rağmen İznik'te yapılmıştır. İkincisi de Ayasofya'da yapılmıştır.

Yapılan araştırmalar Senato Sarayı'nın asıl yerinin iznik ilçe merkezindeki Arabacı Sokak mevkiinde olduğunu gösteriyor. Bu mevkideki alt yapı kalıntıları büyük ihtimalle bu mekana ait kalıntılar. Bu kalıntılar İstanbul Kapı denilen anıtsal yapıya ve etrafındaki diğer kiliselere çok yakın. Ayrıca bu kalıntılar Soğuk Kule'ye kadar uzanmakta. Bu alanda yine 1. Konsil Sarayı olarak adlandırılan bir tescilli saha var. Bu sadece benim tahminim değil. Çeşitli bilim adamları da benimle aynı
noktada birleşiyor. Çalışmalara bu noktadan başlanarak devam edilmeli. Göstergeler burayı gösteriyor. Çeşitli yerlerde yapılacak kazılarla elde edilecek olan buluntuları birbirine bağlayarak meydana çıkarmak gerekir" dedi.

CHP Bursa milletvekili Kemal Demirel ise Vali Harput ve yetkilileri bölgeye davet ederek, "Valiliğin konsilin yapıldığı Senato Sarayı'nın yerinin belirlenmesi için Vatikan ile yazışmalar yaptığını biliyoruz. İznik'e gelerek bu yerin neresi olabileceği yönünde arkadaşlardan bilgi sahibi olmaya çalıştık. Eski müze müdürü ve buraları bilenler sarayın bulundumuz yerde olduğunu söylüyor. Sayın Valimizi ve yetkilileri burayı incelemeye bekliyoruz. İznik önemli bir tarih kentidir. Dört imparatorluğa hizmet veren bir şehirdir. Bu ilçemizdeki tarihi geçmişin iyi incelenip ortaya çıkarılması gerekir. İznik'in hak ettiği yere gelmesi için tarihin ayağa kalkması gerekir. Bu sebeple valiliğimiz ve bakanlık yetkililerinin bu noktada çalışmalara start vermesi gerekiyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2009 Perşembe 12:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?