5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Vekillerden örnek davranış

Bursa milletvekilleri AK Parti’li Zafer Hıdıroğlu ile CHP’li Kemal Demirel’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yaptıkları çağrı ile 15 Şubat Salı günü mecliste milletvekillerinin organ bağışlaması için stant açılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in verdiği bilgiye göre, organ naklinin günümüzde kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi şekli olduğuna dikkat çekerek, "Avrupa ülkelerinde organ vericilerinin yüzde 80’i kadavra, yüzde 20’si canlı kaynaklardan iken, Türkiye’de tam tersine organ vericilerinin yüzde 75’i canlı, yüzde 25’i kadavralardan alınmaktadır. Bu durumun AB sürecindeki Türkiye’de de organ bağışlarından karşılanması önem arz etmektedir" dedi.

Organ bağışının bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben hayatı sona erdikten sonra, doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesi olduğunu anlatan Demirel, "Organ bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde, toplumun organ nakli konusunda bilinçlenmesini sağlamak, bu konuda çalışmalar yapmak zorunlu hale gelmiştir. Bugüne kadar çok sayıda hasta organ vericisi bulunmaması sebebiyle kaybedilmiştir. Kişinin organ bağışından vazgeçmesi durumunda üzerinde taşıdığı organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve kayıtlı bulunduğu merkeze bu durumu bildirmesi yeterli oluyor. Organ bağışı kartınızın daima yanınızda taşınması organ bağışlama isteğinizin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Meclis olarak toplumun bu konudaki hassasiyetini sağlamak için harekete geçilmesi anlamlı olacaktır" dedi.

Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın da desteklediği kampanya için Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu’nun da daha önce dilekçe verdiği, iki Bursalı milletvekilinin öncülüğünde 15 Şubat Salı günü milletvekillerinden arzu edenlerin açılan standda organ bağışında bulunabilecekleri kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 18:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?