4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Verem hastalığına dikkat!

Bursa'da, 62. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla vatandaşlar tüberküloz hastalığı konusunda bilgilendirilecek.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı ve Bursa Verem Savaş Derneği tarafından Verem Savaş Haftası'nda çeşitli faaliyetler yapılacak.

Bir basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü İ Hakkı Çelik, Tüberküloz İl Koordinatörü Merter Yoğurtçu ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Burhanettin Alkan ve Prof. Dr. Mehmet Karadağ tüberküloz hastalığının tehlikesine dikkat çekti.

Tarihte bilinen en eski hastalıklardan biri olan tüberkülozun kesin sebebinin bilinemediğini söyleyen İl Sağlık Müdürü İ. Hakkın Çelik, ancak 60 yıldır tedavisinin yapılabildiğini söyledi. Çelik, veremin AİDS'ten sonra en öldürücü bulaşıcı hastalık olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun 1/3'ünün hasta olmadan mikrobu taşıdığını belirten Çelik, "Bu sayıya her yıl 100-200 bin kişi katılmaktadır. Tüberküloz hastalarının ilaçlarını mutlaka bir gözetici kontrolünde alması gerekir. Hastaların bulunması ve tedavi edilmesi enfeksiyon zincirinin kırılmasında yegane yoldur. İlimizde 9 dispanser bulunurken, 626 verem hastası var
bulunmaktadır. Bu hastaların yüzde 99'u da tedavi altına alınmıştır" dedi.

Tüberküloz kontrollerinin ve ilaçlarının devlet tarafından ücretsiz karşılandığı dikkat çeken Çelik, "Özellikle 15 günden fazla öksürük, balgam, gece terlemesi, kan tükürme ve kilo kaybı bulunan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'de tüberküloz hastalığının her geçen gün arttığına dikkat çeken Çelik, "2001 yılında 765 olan hasta sayısına 650 kişi eklenirken, 2008 yılında 835 olan hasta sayısı 730'a yükselmiştir. Bu rakamlar gün geçtikçe artmaktadır." şeklinde konuştu.

DİRENÇLİ TÜBERKÜLOZ VAKALARININ TEDAVİSİ

Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof Dr. Mehmet Karadağ ise, asırlar boyunca insan ölümlerin ve sakat kalmalara sebep olan tüberkülozun bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunun 127 yıl önce öğrenildiğini hatırlattı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1993 yılında verem hastalığı için acil durum ilan edildiğini hatırlatan Karadağ, "Tüberküloz raporuna göre dünyada her yıl 9 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. 1 milyon 700 bin insan ise veremden ölmektedir. Ülkemizde 2005 yılı içinde belirlenen yeni verem hastası sayısı 18 bin 789'dur." diye konuştu.

Verem Savaş Haftasının amacının bu hastalığa dikkat çekmek olduğunu belirten uzmanlar, 4-11 Ocak tarihleri arasında, bastırılan verem broşürlerinin okul, minibüs, otobüslerde dağıtılacağını, cami ve cuma hutbelerinde veremi işleneceğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 16:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?