4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi

Bursa'da, gıda güvenliği ve halk sağlığının ele alınacağı 3. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi başladı.

Uludağ Üniversitesi Veterier Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tarafından Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü'nün desteği ile düzenlenen kongre Almira Otel'de başladı. Gıda güvenliği ve halk sağlığı alanında çok sayıda araştırmanın değerlendireleceği kongre 16 Mayıs'ta sona erecek. Kongrede, kalite yönetimi, güvenli ham madde temini, üretim teknolojileri ve gıda kontrol hizmetleri alanlarında yapılan son çalışmalar, teknolojik gelişmeler masaya yatırılıyor. Kongreye akademisyenlerin yanı sıra kamu görevlileri, özel sektör ve meslek odalarının temsilcileri de katılıyor.
Kongrenin açılışında konuşan Vali Şahabettin Harput, insanlık için sağlık ve güvenlik konularının en önemli 2 unsur olduğunu söyledi. Harput, gelişen toplumlarda, "Ne bulduysan yetin" anlayışının silindiğini, özellikle gıda sağlığı açısından gelişen teknoloji ve bilimsel bulguların üretim sürecinde önem kazandığını ifade etti.

Harput, "Bursa, Türkiye ve dünyanın önemli gıda üretim merkezlerinden biri. Burada üretilen taze mahsul ve işlenmiş gıdalar hem yurt içine hem dış devletlere satılıyor. Bursa olarak AB standartlarını yakalamak zorundayız. Biz para için değil, oradaki özgürlük, temel haklar ve evrensel standartları yakalamak amacıyla Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyoruz. Bursa bu anlamda Türkiye için önemli bir şehir. Üretimin hijyen kurallarına uygun yapılması hususunda bu kongrenin büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bizler valilik, belediyeler ve ilgili kurumlar olarak üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız." dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, hızlı şehirleşme sonucu gıda sağlığının gittikçe önem kazanan konuların başında geldiğine dikkat çekti. Kongrede akademisyenler ve sektör temsilcilerinin paylaşacağı bilgilerin gıda sağlığının geliştirilmesinde önemli katkılar sağlıyacağını söyleyen Dündar, "Tarladan üretim aşamasına kadar gıda denetimi önemli bir konu. Bu hususta yerel yönetimlere de görev düşüyor. Kongreye her kesimden temsilcilerin katılması, buradan çıkacak sonucun önemini artırıyor. Biz de yerel yöneticiler olarak, gıda sağlığıyla ilgili çalışmalara destek vermek için hep birlikte çalışmak istiyoruz" diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, günümüzde gıda sağlığında çiftlikten sofraya anlayışının hakim olduğuna işaret etti. Üretimin her aşamasından gerekli kontrollerin yapılarak gıdaların tüketiciye ulaştırılmasımasının iş birliğini şart kıldığını anlatan Cengiz şunları söyledi:
"Türkiye'de gıda güvenliğinin AB standartlarına kavuşturulması için uzmanların iş birliği yapması lazım. Bu kongrenin üniversite ile sanayici arasındaki iş birliğini artıracağını umuyoruz".
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 15:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?