2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Veteriner hekimlerden yem uyarısı

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Sinan Sağlam, hayvan yemi olarak kullanılan arpa, mısır, burçak gibi tarım ürünlerinin rekoltesinin düştüğünü belirterek, bunun da et süt ve yumurta fiyatlarını arttıracağı uyarısında bulundu.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Sinan Sağlam hayvan yemi olarak kullanılan tarım ürünlerinin rekoltesinin düşmesinin bir dizi problemi de beraraberinde getireceğini söyledi.

Sağlam, hububat hasatında sona gelindiğini ve küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık sebebiyle arpa, mısır, burçak gibi hayvan yemi ve hayvan yemi ham maddesi olan ürünlerin rekoltesinde ilk belirlemelere göre yüzde 25 düzeyinde bir azalma tespit edildiğini belirtti. Rekolte düşüşü ile ilgili açıklamanın Türkiye Yem Sanayicileri Birliği tarafından yapıldığını açıklyayan Sinan Sağlam, tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin sofralarımızda tükettiğimiz gıdaları oluşturduğunu ifade ederek, "Veteriner hekimler olarak bu zincirin önemli bir halkasıyız. Ülkemizde sağlıklı gıdaların üretilmesi ve tüketilmesi fiyatlarında tüm gelir kesimlerine uygun olması gerekir. Hayvancılık faaliyeti, tarımsal faaliyetle ilişkili bir sektördür. Tarımda yaşanan çok ağır yapısal sıkıntılar, ister istemez hayvancılığı da önemli şekilde etkilemektedir. Tarımda birim başına maliyet yüksek, üretim uluslararası standartların çok gerisindedir. Hayvancılığı ileri ülkelerde ekilebilir tarım alanlarının yüzde 60'ı yem bitkilerine ayrılmıştır. Bizde bu oran yem bitkilerine yapılan teşviklere rağmen sadece yüzde 6 oranındadır. Hayvanlarımızın ihtiyacı olan kaliteli kaba yem yeteri miktarda üretilemiyor. Buna bağlı olarak hayvansal ürünlerin maliyetleri de ciddi oranda yükselmektedir. Ayrıca yayla ve meralar yeterince sahip çıkılmadığı her geçen yıl azalıyor" dedi.

Türkiye'de veteriner hekimlik mesleğinin öneminin gerek kamuoyu gerekse ilgili kurumlar tarafından yeterince anlaşılamadığını da ifade eden Sağlam,"Veteriner hekim olmayanlara bile klinik açma yetkisi verilmesi tartışılıyor. Düşünün veteriner hekim değilsiniz klinik açıyorsunuz ilaç satıyorsunuz. Üretici de bunu satın alıp hayvanına veriyor. Hayvan iyileşmeyince kesime gidiyor. Burada da kontrol oturmadığı için hasta hayvanın kullandığı ilaç etine ve sütüne geçerek soframıza geliyor. Bu kontrolsüzlük yüzünden aslında toplumun sağlığı bozuluyor. Yeni oluşacak hükümetin bu uyarılımızı dikkate almasını umuyoruz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 13:36:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?