4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Veterinerliğe önem verilmiyor'

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, ‘Dünya Veteriner Hekimler Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de veterinerlik mesleğine gereken önemin verilmediğinden yakındı.

Sinan Sağlam, Türkiye’nin de üyesi bulunduğu Dünya Veteriner Hekimler Birliği’nin 2001 yılından beri kutladığı ‘Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün amacının veteriner hekimlik mesleğinin önemini kitlelere anlatmak olduğunu belirterek, “Tüm dünyada veteriner hekimlerin toplum sağlığı açısından taşıdığı önem daha iyi anlaşılıyor. Ama Türkiye’de mesleğimizin önemi anlaşılamadı" dedi.

Türkiye’de gıda güvenliğinin kanun ve yönetmeliklerdeki boşluklar yüzünden sağlanamadığını söyleyen Sinan Sağlam, “Veteriner hekimler hayvanların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesinden, hayvani gıda maddelerinin üretim ve işlenmesine ve insanların sağlıklı bir şekilde tüketmesine kadar her aşamada sorumlu olan meslek mensuplarıdır. Ülkemizin en ücra köşelerinden büyük metropollere kadar çok geniş bir kesimde, zorlu arazi şartları altında mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Vetenirlerin ihmal edildiğine işaret eden Sağlam, "Ülkemizde son 20–25 yıldır hayvancılık sektörünün gerilemesi ile veteriner hekimlik mesleği de ihmal edildi. Bu yüzden de toplum hayvan ve halk sağlığını tehdit eden çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakıldı" diye dert yandı.

Sinan Sağlam açıklamasında, son yıllarda ortaya çıkan ölümcül kuş gribi ve KKKA vakaları ile veteriner hekimlerin toplum sağlığı açısından taşıdığı önemin ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: “Kuş gribi ve KKKA’nın yanı sıra kuduz, bruselloz, şarbon, deli dana, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen (zoonoz) hastalıklar var. Bunların toplum sağlığını tehdit etmemesi için veteriner hekimlere çalışma ortamı sağlanmak zorundadır".
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 18:28:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?