2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Yağış barajın dolmasına yetmedi

İstanbul ve Ankara'ya göre nispeten iyi durumda olan Bursa'da içme suyu rezervi, son sağanak yağışlarla ümit edilen miktarda artmadı. Özellikle Keles ve Orhaneli ilçelerinde geçtiğimiz günlerde sağanak şeklinde düşen yağımurla Doğancı barajında önceki hafta 20 milyon 300 bin ton olan rezerv yüzde 1 oranında yükselerek 22 milyon 640 bin tona çıktı. 

BUSKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçtiğimiz hafta sonunda aralıkla düşen sağanak yağışlar, Doğancı'yı besleyen derelerde ciddi canlanmalar sağlamadı. Sağanak yağışa rağmen toprağın kuru olması sebebiyle Doğancı'ya akan derelere ciddi bir su girişi olmadı. Gelen suların fezeyanlı, bulanık olması da dikkat çekiyor. Buna göre bir hafta önce 325 metre 40 santimetrede olan seviye sadece 20 santimetre yükseldi. Böylece bir hafta öncesine göre yağışlara rağmen sadece 240 bin metreküplük bir artış kaydedilebildi. BUSKİ yetkilileri hafta sonu beklenen sağanak yağış ile bir miktarda daha giriş almayı ümit ettiklerini söylediler. 

Şehrin günlük olarak 250 bin ton su ihtiyacı bulunurken bunun 160 bin metreküpü barajdan, 15 bin metreküpü Uludağ'ın eteklerinde toplanan pınarlardan 75 bin metreküpü de yer altı sondajlarından çıkartılarak şehre aktarılıyor. Bir hafta öncesine göre, sadece 240 bin metreküplük artış ise barajdan şehre verilen 1.5 günlük suya tekabül ediyor.

Hiç yağış almasa bile 6 ay yetecek kadar su stoku bulunan BUSKİ, kurak giden havaları dikkate alarak vatandaşlara tasarruf tavsiyesinde bulunacak. BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı vatandaşlardan temizlik yaparken hortumla su kullanmaları yerine kova ile daha tasarruflu kullanımda bulunmalarını isteyeceklerini bildirdi. Tasarruf çerçevesinde traş ve diş fırçalarken muslukların kapatılması, umumi kullanımlarda daha titiz davranılmasının isteneceği öğrenildi. Bu konuda bir büroşür hazırlayan BUSKİ vatandaşların en fazla hangi kullanımlarda su israfı yaptıklarına dikkat çekecek.
iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 17:04:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?