3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yakın takip, kazaların birinci sebebi

Bursa'da 2006 yılında şehir genelinde 29 bin 635 trafik kazasında 84 kişi ölürken, 3 bin 531 kişi ise yaralandı. 44 milyon YTL'lik maddi hasarın meydana geldiği kazaların sebepleri arasında yüzde 24 ile yakın takip ilk sırayı aldı. Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, sürücülerin takip mesafelerini havanın şartlarına göre ayarlayamadıklarını belirterek, "Özellikle yağışlı ve buzlu havalarda takip mesafesi iki katına çıkarılmalı" dedi.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün 2006 yılı kaza raporları açıklandı. Şehir içinde 2006 yılında meydana gelen 28 ölümlü kazada 31 kişi hayatını kaybederken, bin 701 yaralamalı kazada ise yaralı sayısı 2 bin 391 olarak açıklandı. Şehir içinde geçtiğimiz yıl 25 bin 777 olan kaza sayısı yüzde 6 artışla 27 bin 281 olarak açıklandı. Ancak bu artış rakamının Türkiye genelindeki ortalamasının yüzde 12 olduğu belirtildi. Şehir içindeki trafik kazalarında 35 milyon YTL'lik maddi hasar meydana geldi.
 
Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün istatistik raporuna göre ise 2006 yılında 37 ölümlü kazada 53 kişi hayatını kaybetti. 515 yaralamalı kazada bin 140 kişi sakat kalırken, toplam kaza sayısı geçen yıla oranla yüzde 20 artarak 2 bin 354 olarak gerçekleşti. Bölge trafik mıntıkasındaki kazalarda ise 8 milyon 820 bin YTL'lik maddi hasar kaydedildi. 

Bursa'daki kazaların sebepleri arasında 'arkadan çarpma' olarak bilinen yakın takip yüzde 24 ile ilk sırada yer aldı. Yakın takibi, yüzde 19 ile hatalı şerit değiştirme, yüzde 17 ile kavşakta geçiş önceliğine uymamak, yüzde 12 ile uykusuz, yorgun, dalgın araç kullanmak, yüzde 10 ile manevra düzenlenme şartlarına uymamak aldı. Kırmızı ışık ihlali ve yaya hatası ise yüzde 1 ile sınırlı kaldı.
 
Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı, kaza sebepleri arasında aşırı hızın takip mesafesine etki ettiğini, sürücülerin takip mesafesini havanın şartlarına göre ayarlamadığını söyledi. Balkanlı, özellikle yağışlı, karlı ve buzlu havalarda takip mesafesinin iki katına çıkarılması gerektiğine işaret ederek, "Durma mesafesi uzayacağı için kaza kaçınılmaz oluyor. Bursa'da yağışlı birlikte kazaların yarısı arkadan çarpma sebebiyle oluyor. Sürücüler yağışlı ve buzlu havalarda, aşırı hız yapmamalı, yoğun trafik ve şehir içinde takip mesafesini artırmalıdır. Durabilecekleri mesafeden takip yapılmalı. En etkili takip mesafesi ise hızın yarısı olarak gerçekleşmeli" dedi. 

Bursa'da ölümlü kazaların 3'te 1'inin yayaların ölümüyle sonuçlandığına dikkat çeken Balkanlı, "Kent merkezindeki kazaların yüzde 35'i 'yayaya çarpma' şeklinde gerçekleşiyor. Bunların da ciddi bölümü yayaların kurallara uymamasından kaynaklanıyor. Yayalarımız, kendi sorumluluklarını bilmiyorlar ne şekilde davranacaklarını bilmiyorlar. Yayalar, mutlaka en yakınındaki geçidi kullanmalı" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 14:26:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?