3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yakış'tan Ermenistan değerlendirmesi

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin AB'ye üyeliği hakkında telaşa kapılmaya gerek olmadığını belirterek, Ermenistan ile ilişkilerde çekinerek yola devam etmenin yanlış olacağını söyledi.

Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ), 'Ermenistan'la ilişkilerimizin geleceği' konulu konferansa katılmak için Bursa'ya gelen TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Bursa Valisi Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yakış, Avrupa Birliği (AB) ile ilgili gelişmelerde karamsarlığa gerek olmadığını belirtti. Yakış, bazı siyasetçilerin Avrupa'da Türkiye'nin AB'ye katılım sürecindeki söylenenlere bakıp telaşa kapıldığını kaydetti.

Kendisinin telaşa kapılmadan gelişmeleri izleyen biri olduğunu ifade eden Yakış, "Türkiye bugün Sarkozy'nin veya Angela Merkel'inde ne söylediğine bakmamalı çünkü Türkiye AB eşiğine geldiği zaman Sarkozy ve Merkel'in nerede olacağını bilmiyoruz. Şimdiki görevlerde olmayacağına kesin nazarla bakabiliriz. Bu sebeple Türkiye bunlara takılıp kalacağına ufkun ötesine bakmalıdır. Bu süreci kendi evine çeki düzen vermek için kullanmalıdır. Türkiye'yi demokrasinin daha iyi işlediği, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığının rayına oturduğu bir ülke haline getirmeye çalışmalıdır" dedi.

"ŞİMDİYE KADAR YÜRÜTÜLEN POLİTİKA, FİLİN FAREDEN KORKMASI GİBİ"
Ermenistan ile ilişkilerin iki ülkeyi de geçmişin tutsağı haline getirdiğine değinen Yakış, komşularla sıfır problem politikası içinde geçmişe yönelik değerlendirmelerde taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek için bir süreç başlatıldığının altını çizen Yakış, "Ermenistan 2 buçuk milyonluk çok küçük bir ülke.

Türkiye gibi 71 milyon nüfusa sahip bir ülkenin Ermenistan'dan çekinerek yoluna devam etmesi yanlıştır. Türkiye'nin Ermenistan karşısında şimdiye kadar yürüttüğü politika, filin fareden korkması gibi bir benzetmeyle açıklanabilir. Ermenistan'la mukayese edildiğinde biz fil büyüklüğündeyiz ve bu süreçte kozlar bizim elimizde. Ermenistan oyun bozanlık yaparsa ipler bizim elimizde olduğu için eski politikaya her zaman dönebiliriz" diye konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Harput, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış'a çini bir tabak hediye etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 16:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?