4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yanık ünitesini Çelik açtı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sağlık uygulama tebliğinde bazı kısıtlamalara gidilmesi gerektiğini, bunun sağlığın önünde engel değil, suistimalleri önlemeye yönelik bir uygulama olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki 6 yataklı yanık ünitesini hizmete açtı. 1. ve 2. basamak yanık hastalarına hizmet verecek ünitenin kurdelesini Vali Şahabettin Harput, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ve Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik ile birlikte kesen Bakan Çelik, ünite içerisinde incelemelerde bulundu.

Törende bir konuşma yapan Bakan Çelik, sağlık uygulama tebliğinde bazı kısıtlamalara gidilmesi gerektiğini kaydederek, "Sağlığın önüne engel değil suistimalleri ortadan kaldırmaya dönük bazı düzenlemeler yapma zorunluluğu var. İlaç konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Gün be gün artan faturalar 2009 itibariyle 12 katrilyon ilaç ödemelerini önümüze çıkardı. Bu sistem bu şekilde yürüdüğü zaman Türkiye'ye faturasının ne olacağını düşünmek istemiyoruz. Sağlığa ihtiyaç duyan gerçekten vatandaşa sağlıklı bir hizmet verme konusunda engel teşkil edeceğini bazı tetkiklerle ilgili kısıtlamalar zorunluluğu var.

Öyle tetkikler var ki 6 ayda bir MR ihtiyacı, tomografi ihtiyacı varken hastaneye gitme, doktor seçme özgürlüğünden dolayı sabah bir hastanede MR ya da tomografi çektiren 5 gün sonra başka bir hastanede bir MR daha çektiriyor. Sistemin bunu sorgulamamasından kaynaklanan kayıplar var. Bunları dile getirdiğinizde 'sağlıkta ciddi kısıtlamalar geliyor. Yandı millet' diye sorumsuz yayınlar yapılıyor. Bizim esas hedefimiz sağlık hizmetlerini batıda ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi birinci derecede yüzde seksenlere varan ülkelerdeki gibi noktaya getirmektir. Bizde öyle bir özgürlük var ki, gelişmiş ülkelerde yok. Vatandaş dilerse 3'ncü basamağa fakülteye gidiyor, dilerse birinci basamağa gidiyor. Ben hekim değilim ama il il gezerek olup bitenleri takip ediyorum. Mutlaka birinci basamakta halledilmesini birinci basamakta sevki gerekenleri ikinci basamakta tedavisi gerekenleri üçüncü basamakta oturtmamız gerekiyor" dedi.

BAKANDAN DOKTORLARA UYARI

İnsanın en zayıf olduğu yerin hastane olduğunu, doktorların kendilerini hastaların yerine koymasını isteyen Bakan Çelik, "Hepinizin işi zor, sizin işinizi hafife aldığımı düşünmeyin. Unutmayın her defa karşınıza gelen insanın yerine kendinizi koyun. Karşı tarafa siz geçin. İnsanın en zayıf olduğu nokta hastaneye geldiği noktadır. O zayıf noktasında insana bakış, jest ve mimikler çok önem arz ediyor. Türkiye'nin muhtelif yerlerinden personel ve doktorlarla ilgili şikayetler geliyor. Ben doktor değilim ama ortalama 4 saat uykuyla hayatını sürdüren bir insanım. Son 6,5 yıldır böyleyim. Gece saat 02.00'de vatandaşın derdiyle ilgileniyorum. Ortalama yüz kişiyi dinliyorum. Ne oluyor sorunu çözülmüyorsa ben bakan olarak yanınızdayım birlikteyiz, beraberiz diyorum ve telefonum bile rahatlatıyor. Tedavilerde psikolojik durum son derece önemli. Moral bile son derece önem arz ediyor. Ben diyorum ki, tevdi ettiğiniz meslek insanın en zayıf olduğu anlarla ilgili meslek. İnsanımızı mutlu etme konusunda daha fedakar
olalım. Bu fedakarlığı gösterelim. Hastanelerden içeri üzüntülü girenler neşeyle hayır dua ederek ayrılsınlar" diye konuştu.
Bakan Çelik, açılış kurdelesini kestikten sonra yanık ünitesi içerisinde incelemelerde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 11:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?