1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Yapay damarla hayata bağlandı

Bursa'da siroz sebebiyle mide kanaması durdurulamayan bir hasta, yapay damarla ameliyat olmaksızın hayata bağlandı.
Acıbadem Bursa Hastanesi Radyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Yurtkuran Sadıkoğlu tarafından gerçekleştirilen işlemle, Alaattin Kuleyin isimli hasta sağlığına kavuştu. 

İşlemi gerçekleştiren Prof. Dr. Yurtkuran Sadıkoğlu, "Sirozlu hastalarda karaciğerin yapısındaki bozulma nedeniyle; yemek borusu, mide ve bağırsaklardan karaciğere kan getiren damarlarda basınç artar. Artan basınç nedeniyle özellikle yemek borusu ve midenin iç duvarında varisler oluşuyor. Varislerin yırtılması sonucu kanamalar meydana gelir" dedi. 

Prof. Dr. Sadıkoğlu, sirozlu hastaların varis kanamaları sonucu hayatını kaybettiğini anlatarak, "Artan basınç nedeniyle kanama durmaz ve kan transfüzyonuna rağmen ölüm nedeni olur. Bu hastamıza, boyun damarından yalnızca bir kateter ile girilerek karaciğer içinde basıncı yüksek olan kan getiren damarlar ile kanı karaciğerden kalbe götüren toplar damarlar arasına stent yerleştirerek yapay bir damar oluşturduk. Oluşturulan yapay damar içinden kan dolaşımının başlamasıyla kan getiren damarlardaki basınç düşmekte ve mide ve yemek borusundaki varisler kaybolmaktadır" diye konuştu. 

İşlemin ancak yüksek teknoloji ile donatılmış hastanelerde gerçekleştirilebildiğini belirten Prof. Dr. Sadıkoğlu, müdahale sonrası kanaması duran Alaattin Kuleyin'e 24 saat sonra yapılan endoskopide yemek borusundaki varislerin belirgin olarak küçüldüğünün gözlendiğini ifade etti. 

Geçirdiği işlem sonrası hayati tehlikeyi atlatan Alaattin Kuleyin; Prof. Dr. Yutkuran Sadıkoğlu'na, ekibine ve Acıbadem Bursa Hastanesi'ne teşekkür etti.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2006 Salı 13:26:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet konakcı IP: 85.110.184.xxx Tarih : 18.01.2009 02:33:04

Bu hasta shunt ameliyatı olmuş. Tamamen siroz hastalığından kurtulamamıştır. Acil müdahale ile kanaması durdurulmuş ve varisler küçülmüştür...