3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yargıtay Malki cinayeti davasını onadı

YARGITAY MALKİ CİNAYETİ DAVASINI DÖRDÜNCÜDE ONADI

Bursa'da, Musevi asıllı işadamı Nesim Malki'nin öldürülmesiyle alakalı 15 yıldır yargılanan ve aralarında zeytin kralı Erol Evcil'in de bulunduğu sanıkların davasına Yargıtay'dan onama geldi.

Edinilen bilgiye göre, 1995 yılında Musevi asıllı işadamı Nesim Malki, Yeni Yalova yolu üzerinde 16 SPK 62 plakalı aracının içinde öldürüldü. Ortağı Erol Erkohen ile telefonla görüşürken vücuduna isabet eden 8 kurşunla olay yerinde hayatını kaybeden iplik tüccarının ölümü üzerine, ilk olarak, aralarında zeytin kralı Erol Evcil ve Burhanettin Türkeş'in de bulunduğu 16 kişi hakkında İstanbul DGM'de dava açıldı. DGM'lerin kapatılmasının ardından görevsizlik kararı verilen Malki cinayeti davası, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahalli mahkeme, 4 yıl önce verdiği kararında, Erol Evcil, Burhanettin Türkeş ve Şükrü Elverdi'yi ömür boyu hapse mahkum etti. Fakat Yargıtay'ın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararını kısmen bozması üzerine şahıslar yeniden yargılanmaya başladı. Bu sırada hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunduğu için 9 yıldır aranan Oğuz Işıklı polise giderek teslim oldu. Malki'nin 1.5 milyon dolar karşılığında öldürülmesi olayının tetikçisi olduğu iddiasıyla 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle dava açılan Oğuz Işıklı'nın dosyası, 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Malki cinayeti davasıyla birleştirildi.

"Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, taammüden adam öldürmek" suçundan yargılanan sanıklar hakkındaki geçen yıl karar çıktı. Mahkeme, dördüncü kararında, tutuksuz sanık Erol Evcil'i cinayetin azmettiricisi olduğu iddiasıyla müebbet hapse, yağma suçundan da 10 yıl hapse çarptırdı. Tetikçi olduğu öne sürülen ve tutuksuz yargılanan Burhanettin Türkeş'e ise "cinayet" suçundan müebbet, "yağma" suçundan ise 11 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verildi. Davanın tutuklu sanıkları Oğuz Işıklı ise Mücahit Çakal ise

"tasarlayarak adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve kararla birlikte tahliye edildi.

Bu arada tetikçi olduğu öne sürülen Şükrü Elverdi müebbet, "cinayete yardım ve yataklık" yaptığı iddia edilen Emin Menge'ye ise 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca bütün sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı da kaldırıldı.

Mahalli mahkemenin sanıklar hakkındaki kararını değerlendiren Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nden beklenen karar oy çokluğuyla geldi. Yüksek mahkeme, sanıkların cezasının onanmasına karar verdi. Zeytin kralı Erol Evcil'in aldığı cezanın yattığı süreyi karşıladığı öğrenilirken, diğer sanıkların ise infaz bürosu tarafından yapılacak hesaplamaya göre tekrar tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar verilecek.

YARGITAY MALKİ CİNAYETİ DAVASINI DÖRDÜNCÜDE ONADI
İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2011 Salı 13:06:04
Güncelleme :31 Mayıs 2011 Salı 23:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?