2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Yarım asır sonra bir araya geldiler

Bursa'nın Kaplıkaya Mahallesi'nde 284 yaşlının barındığı huzurevi, ilginç bir buluşmaya sahne oldu.
 
Bursa'da 47 yıl öğretmenlik hayatını 25 yıl kadar süren idarecilikten sonra emekli olarak tamamlayan 94 yaşındaki Burhan Arda, 72 yıl önce ders verdiği öğrencisi 82 yaşındaki Ahmet Gülgönül ile aynı huzurevinde günlerini geçiriyor. Öğretmen-öğrenci ilişkisini birbirlerine gösterdikleri saygı ve sevgiyle huzurevine de taşıyan Arca ve Gülgönül, anılarını da burada kendileriyle kalan huzurevi sakinleriyle paylaşıyorlar.
 
Bursa Kılıç Kalkan Ekibi'nin kurucularından olan ve seneler boyu at üzerinde kös çalarak dünyanın bir çok yerini gezen Ahmet Gülgönül, Sümerbank'tan emekli olduktan sonra huzurevine yerleşti. Burada kalmaya başladıktan 1 ay sonra 1936 -1938 yıllarında, o dönemki adı ''Hocaalizade'' olan Atatürk İlköğretim Okulu'nda 4. sınıf öğrencisiyken hocası olan Burhan Arda'yı simaen tanıyan Ahmet Gülgönül 94 yaşındaki hocası Burhan Arda'ya defalarca kendisini anlatsa da bir türlü hatırlatmayı başaramamış.
 
Kendisini hocasına ufak bir spor anısıyla hatırlattığını söyleyen Ahmet Gülgönül, "Ben okulda voleybol oynarken pasördüm. Açık verirdim, hocam beni dikkat etmem konusunda sürekli ikaz ederdi. Kendisine bu anıyı anlattığımda hemen beni hatırladı" dedi.
 
Burhan Arda'yı, çocukları çok seven bir eğitmen olarak nitelendiren Ahmet Gülgönül, "O zaman hocama "Muallim Bey" diye hitap ederdik. Sevgili, saygılı, talebelerine kendi evladı gibi davranan bir eğitmendi" diye konuştu.
 
Hocasıyla tam 72 sene sonra huzur evindeki karşılaşma anını da anlatan Gülgören, huzurevine yerleştikten 1.5 ay sonra bir muhabbet esnasında hocasına müdür olarak takdim ettiklerini hatırlatarak, "Görünce çok şaşırdım siması hiç değişmemişti. Kendisine öğrencim olduğumu söyledim. Binlerce öğrencisi arasından tanıyamadı. Ancak bir süre sonra spor anımı anlatınca hatırladı" şeklinde konuştu.
 
1938 yılında öğretmenliğe başlayıp bir çok yerde görev yaptıktan sonra uzun yıllar Bursa Erkek Lisesi'nde müdürlük yapıp emekli olan 94 yaşındaki Burhan Arda, kendisi gibi öğretmen olan ilk eşini 20 sene önce kaybettikten sonra huzur evine yerleşmiş. Huzur evinde bir de evlilik yapan Arda, 1 sene önce huzurevinde tanıştığı eşinden de boşanmış. 72 sene sonra öğrencisi Ahmet Gülgönül'ü ilk gördüğünde hatırlayamadığını ancak hatırladığında göz yaşlarını tutamadığını belirten Burhan Arda, "Ahmet'i hatırlıyamadım. O beni hatırladı. Bir öğrenciyi tanımam için ya çok başarı yada çok yaramaz olması olması lazım. Ahmet arada bir öğrenci olduğu için zor hatırladım" dedi.
 
1938 yılında resmi olarak öğretminlik hayatına başladığını kaydeden Arda ilk defa lise yılları zamınında Mustafa Kemal Atatürk'ü yakından görme imkanını bulduğunu belirtti. Atatürk'ü 1831 yılında Edirne'ye yaptığı bir gezi sırasında yakından görme imkanı bulduğunu ifade eden Arda, "Kemal Paşa o zaman belediye konağında misafir kalıyordu. "Okulları gezecem" diye bir emir verdi. Kendisine karşılama yapılmadı. Bütün öğrencileri o sırada nerade bulunuyorlarsa orada ziyaret etti. Ben arkadaşlarımla birlikte yemekhanedeyken direk bizim masaya geldi ve bize yemek listesinde ne olduğunu sordu. Üzerinde spor bir kıyafet ve yanında şu anda Atatürk Müzesi'nde postu sergilenen köpeği bulunuyordu. Dün gibi hatırlıyorum. Masamıza geldiğinde hipnotize oldum. Elim börekte kaldı. Kendime geldiğimde o gidiyordu" diye konuştu.
 
Kendi dönemindeki öğrencilerin öğretmenlerine olan sevgi ve saygılarının bugünle karşılaştırılmasının mümkün olmadığını ifade eden Arda, ''Şimdi öğrenciler, öğretmenlerinin karşısında tespih çekip, alay edebiliyorlar. Bizim zamanımızda bir öğrenci, öğretmenini gördüğünden ceketinin düğmelerini ilikler öyle selam verirdi. Biz öğrencilerin çoraplarına soktukları sigaraları arar bulurduk. Şimdi ise herşey serbest olmuş" diye konuştu.
 
Huzur evi bahçesinde sıksık yürüyüş yaparak eski anılarını tazeleyen Arda ve Gülgönül, birbirlerine sık sık şiir okuyup zaman geçirdiklerini de ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2006 Pazartesi 18:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?