8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Yaş sebze meyve ihracatında artış

Türkiye'de küresel ekonomik krize rağmen ekim ayında yüzde 38, kasımda yüzde 14 artan yaş sebze meyve ihracatı sevindirirken, tarım ilacı kullanımının tehlike oluşturduğu belirtildi. 

Uludağ Yaş Meyve İhracatçıları Birliği öncülüğünde düzenlenen, 'Türkiye'de Tarım İlacı Sorunları ve Çözümünde Yeni Açılımlar' konulu panelde konuşan Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İbrahim Okur, dünyadaki ekonomik krizin ekim ayından itibaren ihracatı olumsuz etkilediğine dikkati çekti. Okur, ekim ayında Türkiye'nin ihracatında gözlenen yüzde 2'lik düşüşün kasım ayının ilk 24 günlük periyodunda yüzde 22,4'e çıktığını söyledi. Okur, Türkiye'deki hemen hemen tüm sektörlerde düşüş yaşandığını anımsatarak, "Yaş meyve sebze sektörü ise ekim ayında ihracatını yüzde 37,9, yine kasım ayının ilk 24 günlük kısmında yüzde 14,2 oranında artırmıştır. İhracatımızın daha da fazla artmasının, Türk ürünlerinin yurt dışı pazarlarındaki olumlu imajının bozulmamasının yolu, üretimde belirlenen standartlara ve tekniklere uygun üretim yapılmasından geçmektedir" diye konuştu. 

Bu konuda en önemli sorumluluğun üreticilere düştüğünü vurgulayan Okur, "Ancak bu konuda üreticilerimizi bilinçlendirmek ve teşvik etmek görevi de ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelerimize ve üretici birliklerimize düşmektedir" dedi. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı ise dünyada süregelen ekonomik kriz ortamında 'tarım ilacı' sorununun Türkiye'nin ihracatını engelleyebilecek düzeye geldiğini söyledi. İthalatçı ülkelerin ekonomik kriz ortamında daha seçici ve agresif zorlamalarla Türkiye ihracatında daha da önemli hale geleceğine temas eden Dr. Salih Çalı, "Ekonomik daralma ve bu teknik konuyla yaş meyve sebze ihracatının durma riski artmıştır. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak diğer birliklerle birlikte yaş meyve sebze üreticilerimize ve ihracatçılarımıza yönelik eğitici ve dikkati çekici olması amacıyla çeşitli üretim merkezlerinde düzenlediğimiz seri programlardan ilki, bugün gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuştu. 

Dr. Çalı, panelin ilk amacının, konunun doğrudan ilgili Tarım Bakanlığı, DTM, üniversite, üretici, ilaç bayii, ihracatçı kesimlerin bir araya geldiği bir ortamda tartışılmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Tarım ilacı konusunda öncelikle üreticilerin dikkatinin çekilmesinin önemine vurgu yapan Çalı, şunları söyledi: "İhracatta ve iç tüketimde konuyla ilgili teknik ve yasal gelişmelerden haberdar olunması, toplum sağlığı ve ekonomik önemi dolayısıyla alınacak önlemler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Panelimizde emeği geçenlere, panelistlerimize ve yoğun katılımızla konuya verdiğiniz önemi gösteren siz katılımcılara teşekkür ediyorum."

REKOR KATILIM 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen panelin oturum başkanlığını Dr. Salih Çalı yaparken, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Arslan, Dış Ticaret Müsteşarlığı Tarım Daire Başkanı Alper Eriten, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doç. Dr. Himmet Tezcan, İlaç Bayii Orhan Sarıbal, İnegöl Meyve Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Ordu ve İhracatçı Cafer Aşkar da panelistler arasında yer aldı. Panele, Bursa ve çevre illerdeki çiftçiler de yoğun ilgi gösterdi. UİB Binası Konferans Salonu'nun 250 kişilik kapasitesinin yetmemesi üzerine, izleyicilerin bir kısmı paneli fuaye alanında kurulan barkovizyondan izledi. 

Panele 300'ün üzerinde çiftçi katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 13:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?