2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Yaz aylarında hırsızlıklara dikkat !

Yaz aylarında hırsızlıklara dikkat !Uzmanlar, yaz aylarında tatile çıkılması ya da balkon kapısı ve pencerelerin açık tutulmasının hırsızların işini kolaylaştırdığını belirterek, bu aylarda ekstra tedbirler alınması gerektiğini bildirdi. 

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, hırsızların en küçük ihmali değerlendirerek maddi kayba sebep olduklarını, yaz aylarında tatil sebebiyle boşalan konutlar ve geceyi balkonlarında geçirme alışkanlıklarının hırsızlığa zemin hazırladığını kaydetti. Kapı ve pencerelerin günün her bölümünde kontrol edilmesi, evden ayrıldıktan sonra mutlaka komşulara gidilecek adres ve telefon numarasının bırakılmasını isteyen yetkililer, mümkünse elektronik alarm sistemi monte ettirilerek, çelik kapı yaptırılmasını tavsiye etti. 

Emniyet yetkilileri, evden ayrılmadan önce bir lambanın açık bırakılarak, kapı girişine bir ayakkabı konularak evde birilerinin olduğu izlenimi verilmesinin de caydırıcı etki yapacağını söyledi. Yetkililer, bütün bunlara rağmen içeriye hırsız girmişse vatandaşların sabırlı olarak hiçbir yeri karıştırmadan polisin gelmesini beklemeleri gerektiğini bildirdi. Hırsızlık olaylarının 2 veya 3 kişilik gruplar halinde gerçekleştirildiğini ve hırsızların binaların giriş kapılarından yararlanamıyorsa su tahliye borularından tırmanarak çıktıkları çatılardan iple sarkarak balkonlara indiklerini kaydeden uzmanlar, yaz hırsızlarına karşı şu tavsiyelerde bulundu:
"- Evden, kapı ve pencerelerinizi kapatmadan ve kilitlemeden çıkmayın. Dalgınlıkla kapı üzerinde anahtarınızı unutmayın.
- Evden uzun süreli ayrılacaksanız, kapı komşunuza ne zaman döneceğinizi, gideceğiniz yerin adres ve telefonunu bırakın.
- Uzun süreli ayrılıklarda değerli eşya ve mücevherlerinizi güvendiğiniz birine emanet edin veya banka kasasına koyun. Bunları yapamıyorsanız yanınıza alın. 

- Evinizin camları PVC sistem ise pim taktırmayı unutmayın.
- Akşam dışarıya çıktığınızda 3-5 saat sonra dönecekseniz, evinizin ışıklarından bazılarını, televizyon veya radyonuzu açık bırakın.
- Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci, TEK görevlisi, depremde zarar gören evleri tamir görevlisi veya çeşitli bahanelerle evinize girmek isteyenleri evinize almayın.
- Evinizin zili çalındığında, tanımadığınız birini soran şüpheli şahısları eşkaliyle birlikte hemen polise bildirin.
- Apartman giriş kapısını sürekli kapalı tutun.
- Apartman giriş kapısı ziline basıldığında çalanı tanımıyorsanız otomatiğe basmayın.
- Kapı zili çaldığında mercek deliğinden bakın. Tanımadığınız birisi ise ve şüpheli durumu varsa kapıyı açmadan eşkalini polise bildirin.
- Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimle kırarak evlere girdiğinden, gürültü duyduğunuzda komşunuzun kapısını kontrol edin.
- Kapınız çelik kapı bile olsa levye, kriko vb. aletlerle zorlanıp eve girilebileceğini unutmayın.
- Özellikle yaz aylarında zemin kat veya birinci katta oturuyorsanız; pencere ve balkon kapılarını açık bırakmayın. Eğer açık bırakmak zorundaysanız para, altın, cep telefonu gibi kıymetli eşyalarınızı evinizin gelişigüzel yerlerine bırakmayın.
- Hırsızların pencereleri tornavida gibi aletlerle birkaç saniyede açtıklarını unutmayın.
- Zemin kat, birinci kat veya hırsızın girebileceği yükseklikteki pencere ve balkon kapılarına mutlaka demir parmaklık yaptırın.
- Çatı katlarındaki banyo, tuvalet pencerelerinden ve havalandırma boşluklarından hırsızın eve girebileceğini unutmayın.
- Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayın. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildirin. Evinizdeki küçük çelik para kasalarını, evinizin gizli bir yerine monte ederek saklayın.
- Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırır. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayın.
- Tatile gittiğinizde veya uzun süreli evinizden ayrıldığınızda posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayın. Hırsızlar öncelikle posta kutusu evraklarla dolu (elektrik faturası, su faturası vb.) olan daireleri seçiyor.
- Semt pazarlarının kurulduğu günlerde o civarda bulunan evlerde daha fazla hırsızlık olabileceğini unutmayın.
- Hırsızların her türlü kasayı murç, matkap vb. aletlerle rahatlıkla açabildiklerini unutmayın.
- Mümkünse kapınıza çift emniyetli kilit sistemi yaptırın.
- Evinizin etrafında şüpheli birisini gördüğünüzde 155 Polis İmdat veya en yakın polis merkezine bildirin.
- Büyük sitelerde özel güvenlik görevlileri tutun.
- Evinizin etrafını ışıklandırın.
- Hırsızlığa karşı evinizde bulunan kıymetli eşyaları sigorta ettirin.
- Evinize alarm sistemi kurdurun.
- Bütün bunlara rağmen evinizde hırsızlık meydana gelmişse telaşlanmayın. Hiçbir şeye dokunmadan en yakın polis karakoluna bildirin."
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 15:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?