4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yemek kültürü sergisi ilgi çekti

Bursa Kent Müzesi'nde 18-24 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında açılan "Bursa'da Hayatın Her Anında Yemek Kültürü" adlı sergi, vatandaşları Osmanlı dönemine götürüyor. Sergiyi oluşturan 350 parça eser, asırlardan beri Türk mutfağında uygulana gelen kültürel alışkanları gözler önüne seriyor.

Kaybolan değerleri yaşatmak ve yeni nesillere tanıtmak için Bursa'da ziyarete açılan sergi vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Osmanlı'da yemek kültürünü yansıtan sergide dönemin mutfak eşyaları ve resimler yer alıyor. Sergideki tüm materyaller ise Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez koleksiyonuna ait.

Hedeflerinin kaybolan değerleri yaşatmak ve yeni nesillere anlatmak olduğunu söyleyen Erdönmez, Türklerin yemek kültürünün birçok ritüele sahip olduğunu söyledi. Sergiyi hazırlamadan önce 20. yüz yıla kadar Osmanlı'da yemek kültürünü çok iyi araştırdıklarını ifade eden Erdönmez şunları söyledi:

"Yemek yeme kültürü yüzyıllardır Osmanlı'da bir kültür ve görenek haline gelmiş, Türk geleneklerinde çok önemli noktaları taşınmış bir adettir. Bu sergiyi hazırlarken yaptığımız incelemelerde, insanın doğumundan ölümüne kadar yemek yeme kültürüyle ilgili birçok ritüelinin olduğunu gördük. Özellikle Osmanlı'da yemek yeme kültürünün sadece karın doyurmak değil, yüzyıllar öncesinden günümüze gelen bir yaşam felsefesi olduğunu da gördük. Biz sergide bu felsefeyi anlatırken, aynı zamanda 17, 18,19 ve 20. yüz yıllarda kullanılan mutfak eşyalarını da sergiledik. Bu özelliklerinden dolayı sergimiz Türkiye'de kendi konusunda sayılı sergiler arasında yer alıyor." dedi.
Yemek Kültürü Sergisi 7 ay süreyle Bursalılar'ın ziyaretine açık kalacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 12:47:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?