5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Yeni tasarıya memur protestosu

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ’Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı’ Bursalı memurlar tarafından protesto edildi. Bursa’daki bin 200 vergi memuru tasarıya karşı imza toplayıp, düzenlemede vergi idaresinin etkinliğini sağlayacak hiçbir çalışmanın olmadığını, üst bürokrasiye daha fazla imtiyaz tanındığını öne sürdüler.

Türk Büro-Sen Bursa Şube Başkanı Erdoğan Bilgin, amacı etkin, şeffaf, verimli ve kayıt dışını azaltmak olan tasarının amacından saptığını belirterek, "Tasarı, üst kademe yöneticilerinin makam kavgası içinde delik deşik olmuştur. Bakan, tasarıyı ’deldirtmem’ demesine karşın tasarı kevgire dönmüştür. Gelirler kontrolörleri mühür bırakmayla tehdit ederek, taviz kopartmışlar ve denetimde teklik sağlanamamıştır. Vergi dairesi, gelir müdürlükleri, bağlı birimleriyle çalışanlar bu tasarıda yer almamıştır. Vergi idaresinin etkinliğini sağlayacak hiçbir düzenlemeye yer verilmemiştir" dedi.

Bilgin, yeni tasarıya göre çalışan sayısının 41 bin 960’dan 62 bin 27’ye çıkarılacağını ifade ederek, "Bu haliyle tasarı reformdan çok kadro ve statü ihdasını içermektedir. Bu tasarıda vergi idaresi, mükellef odaklı hizmet hedefi yoktur. Etkin vergi denetimi ve kayıt dışının kayıt altına alınma yöntemi yoktur. Çağdaş ve etkin vergi istihbaratı hedeflenememiştir. İş güvencesi idarenin inisiyatifine terk edilmiştir. Yani bu tasarı ölü doğmuştur. Dağ fare doğurmuştur. Tasavvur edilenle gerçekleşen arasında korkunç farklılıklar oluşmuştur" diye konuştu.

Türkiye genelinde toplanan imzalı dilekçelerin Maliye Bakanlığı’na gönderildiğini, Bursa’dan da bin 200 imza topladıklarını hatırlatan Bilgin, "Birileri, makamını mevkisini, kurulunu, mührünü kullanarak haklarını koruma yoluna gidiyorsa, bizler de en yasal hakkımıza sahip çıkmak için geri durmayacağız. Talep ve tekliflerimizin değerlendirilmesini istiyoruz. Hükümet, ’maalesef bürokrasiyi aşamadık’ diyor. Gerçekten böyle bir şey söz konusu ise bir an önce bu yetkiyi aldıkları yere dönmelerini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 16:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?