4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yenice rehabilitasyon merkezi açıldı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Yenice beldesinde yaptırılan rehabilitasyon merkezini hizmete açtı.

Yenice Belediyesi'nin gölet mevkiinde tahsis ettiği 17 dönüm arazi üzerinde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından yaptırılan Güney Marmara Bölgesi'nin en büyük rehabilitasyon merkezlerinden olan Yenice Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf tarafından hizmete açıldı. Törende bir konuşma yapan Kavaf, "Sosyal devlet olmamın en temel ilkesini yerine getirmeye çalışan hükümetimiz, bu hizmet merkezlerinin sayısını her geçen gün artırıyor.

Ülkelerin gelişmişlik endeksi sadece gelir dağılımı, eğitim, sağlık standardına göre değil; -gelişmişlik ölçütlerinin en önemli ayaklarından birisi de hükümetlerin yardıma muhtaç olan vatandaşlarına sunmuş olduğu sosyal hizmetlerde yakalamış olduğu standartlardır. Bu hedefe ulaşmak için bir engelsiz yaşam merkezi projesi geliştirilmiştir. Engellilerin insanlık onuruna yakışır şekilde yatılı kurum hizmeti alması noktasında engelsiz yaşam merkezlerinin yaygınlaştırması ve her ilde bir engelsiz yaşam merkezi açılması hedeflenmiştir. Bu merkezlerimizde özürlülerin istifadesine sunulan şahsi alanlar vardır.

Ayrıca idare merkezlerinde özürlü vatandaşlarımızın rehabilitasyonu için gerekli olan ferdi ve grup çalışma odaları, iş uğraşı odaları, fizyoterapi odaları, hidroterapi havuzu gibi birimlerde vardır. Bu birimler ile özürlülerimizin var olan yeteneklerinin geliştirilmesi, sosyal hayata uyumlarına yönelik çalışmalar devam edecektir. Engelsiz yaşam merkezi projemiz dahilinde ülkemizde ilk olarak açılışını yapacağımız Yenice Engelsiz Yaşam Merkezi inşaatı ve tefrişatı sizlerin de desteği ve gayreti ile tamamlanmıştır. Merkezimiz ayrıca 13-18 yaş grubu zihinsel özürlü çocuklarımıza da hizmet sunacaktır. Bu çalışma inşallah en kısa zamanda meyvelerini verecek ve yavrularımız en kısa zamanda ayakları üzerinde durabilecek hale geleceklerdir" diye konuştu.

İnegöl Kaymakam Durmuş Gençer ise, bu merkezin sosyal devlet olgusunun en güzel göstergesi olduğunu ifade ederek, "İnegöl'de 4 merkezde bin 300 kişi rehabilite ediliyor. Bu tür merkezlerde eğitim gören 690 yavrumuz için yılda 200 milyar lira para ödeniyor. Ayrıca oldukta aktif çalışan, etkili bir kurum gibi hizmet veren Zihinsel Engelliler Derneği var. Belediyemize ait 39 erkek, 9 bayan olmak üzere 48 kişinin barındığı huzurevimiz var. Özürlü evladı bulunan 623 aileye evde bakım ücreti ödeniyor. Bu işe el atmak ne kadar anlamlı ise o kadarda zordur. Topyekün el atma ile daha da güzel olacağına inanıyoruz. Gönül desteği vermemiz gerekiyor" dedi.

Merkezin, her biri 12 çocuğun barınacağı 5 evden ve bir idari binadan oluşan ve engelsiz yaşam merkezi statüsünde olduğunu bildiren Gençer, "Merkezimiz 60 yataklı, 60 gündüzlü kapasiteye sahip 17 bin metrekarelik alana kurulmuş olup, özürlü çocuk ve gençlere hizmet vermektedir. Özürlü bakımı ve özürlünün gündüzlü rehabilitasyonun yanı sıra aile danışma hizmet de vermesi planlanmaktadır. Merkezimiz 10 Şubat 2009 tarihinden itibaren çocuk kabulüne başlamış olup, halen 16 kız, 26 erkek olmak üzere toplam 42
zihinsel engelli çocuğa bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunulmaktadır. Çocukların sağlık durumları, tetkik ve tedavi ihtiyaçlarına göre Yenice Sağlık Ocağı, İnegöl Devlet Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanes'inde takip edilmektedir. Gündüzlü rehabilitasyon merkezi için kuruluşumuzda bireysel eğitim, grup eğitimi, fizyoterapi ve hidroterapi alanları mevcuttur" diye bilgi verdi.

2005 yılında göreve geldiğinde 121 trilyon lira bütçesi bulunan Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü'nün bugün 1 katrilyon 866 trilyon liralık bütçeye sahip olduğunu belirten Sosyal Hizmetler Genel Müdürü Dr. İsmail Barış ise, "Sosyal devlet ülkenin her kesiminde olmayı hedefleyen bir ülkeyiz. Sayın Bakanımızın şahsında bize bu imkânı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Şuanda 26 merkezimizin inşaatı devam etmektedir. Bu merkezimiz, açılışı ilk yapılan merkez olarak örnek teşkil etmektedir. Emeği
geçen herkese şükranlarımı sunuyor, hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Törene AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ile Bursa Valisi Şahabettin Harput'un yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Merkezde 1 müdür, 2 sosyal çalışmacı, 2 öğretmen, 1 hemşire, 1 ambar memuru, 1 memur, 1 teknisyen, 2 müdür yardımcısı, 3 fizyoterapist, 1 doktor, 21 bakıcı anne, 6 hizmetli, 4 danışma ve yönlendirme görevlisi ile 1 teknisyen görev yapıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 10:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?