4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yenişehir'e geri kazanım tesisi

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) Yenişehir'e Türkiye'nin ilk entegre geri kazanım tesisini inşa edeceği bildirildi.

MESS'in yapacağı 120 milyon Euro'luk yatırım öncesi, Yenişehir'den siyasi parti temsilcileri, tesisin yapılacağı çevre köylerin muhtarları ve halkı, bilgi edinmek için Koceeli'ye giderek, Türkiye'deki tek geri kazanım fabrikası olan İZAYDAŞ'ı gezdi. Heyet, İZAYDAŞ yetkililerinden fabrika hakkında bilgi aldı. Heyet, fabrika ziyaretinin ardından İZAYDAŞ'ın 1 kilometre yakınında bulunan Solaklar Köyü'ne uğrayıp, burada köy muhtarı Burhan Tuğtekin ve köy halkı ile bir süre sohbet etti. Heyet, Yenişehir'e olumlu intibalarla döndü.

Geziye, Mahmudiye Köyü Muhtarı İsmail İlçin ve Mahmudiye köylüleri, Subaşı Köyü Muhtarı Mustafa Özkan ve Subaşı köylüleri ile Saadet Partisi İlçe Başkanı İsmail Ataç, MHP Meclis üyesi Mesut Torun, AK Parti Meclis üyesi Hasan Şen ve gazeteciler katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu olan İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.'nin (İZAYDAŞ) genel müdürü Muhammet Saraç ve diğer yetkililer, brifing verdikleri heyetin kafasına katılan bütün soruları cevapladı.
Saraç, İZAYDAŞ'ın kurulma gayesinin, hava, yer altı suyu ve toprak kirliliğinin önlenmesi ile İzmit Körfez'indeki kirliliğin önlenmesi, koku probleminin giderilmesi, kentsel arazi kullanımının geliştirilmesi ve değer kaybının önlenmesi, halk ve çevre sağlığının korunması olduğunu belirterek şunları aktardı: "İZAYDAŞ, atıkların bir program içinde ele alındığı, yasa ve yönetmelikler çerçevesi dahilinde bertaraf edildiği kapsamlı bir projedir. Önümüzdeki yıllarda ülkemizde yapılacak bu tip projeler için bir laboratuar ve pilot proje niteliği taşıyacaktır. Bu yüzden bu fabrikalara büyük iş düşmektedir. Çevremiz ve insanımız için bu tür fabrikaların mutlaka çoğalması gerekmektedir" dedi.

İşletme müdürü Aksel Cesur da, "Sanayi sektörü her yıl ortalama 2.600.000 ton atık çıkarmaktadır. İZAYDAŞ bu atıkların sadece her yıl ortalama 35.000 tonunu bertaraf etmektedir. Hadi diyelim bunun geri kalan 500.000 tonu yurt dışına gidiyor. Peki, geri kalan ne oluyor, hiç düşündünüz mü? Çevre ve insanlar zarar görmüyor mu? Hastalıklar olmuyor mu? Tarım bitme noktasına gelmiyor mu? Kötü kokular çevre kirliliği meydana gelmiyor mu acaba? Bir düşünün, sizce çöpler ve atıklar yerin üstünde mi dursa daha iyi, yoksa kontrollü bir şekilde yerin altında mı dursa daha iyi? Siz, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nden gelen atıklar yüzünden derenizin mahvolduğunu, kötü koku yaydığını, görüntü kirliliği oluşturduğunu söylediniz.

Ürünlerimizden verim alamaz hale geldik, civar köylerimizde kanser ve benzeri hastalıklardan ölenler çoğaldı diyorsunuz. Sanayici ne yapıyor, tesis yokluğundan mecburen bu atıkları derelere, toprak altlarına atıyor, gömüyor ya da başka bir şekilde yok etme yoluna gidiyor. Durum böyle olunca toprağa ve içme sularına ve ürünlere bulaşan bu atıklar, her türlü tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Son teknoloji uygulandığında ve gerekli tedbirler alındığında bu tip fabrikaların çevreye ve insanlara her hangi bir zararı olmaz, istediğiniz yerde inceleyin, araştırın" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 18:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?