5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Yeşil Bursa'ya 'yeşil' karne

Bursa Defterdarı Mehmet Kilci, Bursa’nın Maliye Bakanlığı’nın yeni başlattığı uygulama kapsamında vergi tahakkuk ve tahsilatındaki başarısıyla ’yeşil karne’ alan iller arasına girdiğini söyledi.

Kilci, 3 yardımcısı ile birlikte Bursa Defterdarlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de toplanan verginin 3.2 kattrilyon TL olan yüzde 2.24’lük kısmının Bursa’dan toplandığını hedeflerinin bu oranı yüzde 3’e yükseltmek olduğunu bildirdi. Kilci, Bursa’nın bir önceki yıla göre tahakkukta 17. sıradan 16.’lığa, tahsilatta ise 13. sıradan 11. sıraya yükseldiğini belirterek, "2003 yılında 2 kattrilyon 555 trilyon TL olan tahakkuk, 2004 yılında 3 kattrilyon 511 trilyon TL’ye yükseldi. Tahakkuk eden vergiden 3.2 kattrilyon lira tahsilat yapıldı. Bursa’nın vergi gelirleri bazında tahsilat oranı yüzde 92. Türkiye’de toplanan vergideki payı yüzde 2.24 olan Bursa’nın toplam giderdeki payı ise yüzde 0.87. Yani Bursa, aldığından 3 katı devlete katkı sağlamış" dedi.

Maliye Bakanlığı’nın performans belirleme kriterleri çerçevesinde illeri 3 ayrı kategoriye aldığını ifade eden Kilci, "Bursa, vergi tahakkuk ve tahsilatındaki başarısıyla yeşil karne alan iller arasında yer aldı. Hedefimiz, Bursa’nın Türkiye’nin toplam tahakkuk eden vergideki yüzde 2.24 olan payını yüzde 3’e yükseltmek. Mükellef sayısı her yıl yüzde 4 oranında artan Bursa’da, kayıt dışı ile mücadele için vergi denetmen sayımızı 38 kişi artırdık. Ancak kayıt dışı polisiye önlemlerle çözülemeyeceğinin bilincindeyiz. Bunun için vergi şuurunu artırmaya yönelik eğtim çalışmalarına da ağırlık vereceğiz. Mükelleflerin yanı sıra vatandaşlardan yeni nesillere daha parlak bir gelecek sunabilmek için kayıt dışılığa geçit vermemelerini istiyoruz. Bugün ufak bir menfaatle kayıt dışı iş yaparak, gelecek nesillerin geleceklerinden çalmalayalım" diye konuştu.

ÇİFTÇİLERE TAKSİTLİ HAZİNE ARAZİSİ İMKANI

Kilci, Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışının en çok olduğu sektörlerin araştırmasını yaptığını ifade ederken, Bursa’da bu yönde yapılan çalışmada en çok doktorların matrah artışı yaptığını belirtti. İhracat yapan mükellef sayısının yüzde 51 oranında arttığının altını çizen Kilci, buna karşın devletin ithalattan aldığı KDV’nin de 2004 yılında yüzde 29 oranında arttığına dikkat çekti. Kilci, halen Hazine adına kayıtlı Bursa’daki 34 bin 500 ayrı taşınmasın, üzerinde kiracı olarak bulunanlara veya ihtiyaç sahiplerine satılması yönünde başlattıkları çalışmalar hakkında da bilgi verirken, şunları söyledi:

"Devletin arsa sahibi olmasına karşı gelenlendenim. Çünkü devlet istediği arsayı kamulaştırarak, alabilir. Şehir merkezinden başlayarak Bursa’daki bütün milli emlaka ait arsaların, yerlerin tespitini yaparak satışına başladık. Şu anda 155 Hazine arazisinin satışını gerçekleştirdik. Bu satışlardan 786 bin 432 YTL kazanç sağlandı. Özellikle köylerde vatandaşların ecri misil ile kullanımında olan tarım arazilerini, öncelikle kullanıcıları olmak üzere çiftçilere satışını gerçekleştireceğiz. Bir kişi kiracı olarak bulunduğu yerde bazı kaygılarla yeterli bakımı yapamıyor. Böylece hem biz yükten kurtulacağız, hem de daha verimli üretim ile milli ekonomi kazanacak. Çiftçilere tarım yapılması kaydıyla hazine arazilerinin taksitli satış imkanı sunuyoruz."

Bursa Defterdarı Mehmet Kilci ayrıca, mükelleflerin ve mali müşavirlerin 1 Ekim’de uygulamaya giren elektronik beyanname sistemini tercih etmeleri çağrısında da bulundu. Kilci, vergi dairesine müracat eden mükelleflere verilecek bir şifre vasıtası ile isteğe bağlı olarak kullanılmaya başlanan elektronik beyanname ile birçok yanlışlığın ortadan kalkacağını ve zaman israfını da önleyeceğini vurguladı. Kilci, tüketicilerden KDV oranları düşmesine rağmen bunu fiyatlarına yansıtmayanlardan alış veriş yapmamalarını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 15:26:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?