3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yeşil Cami'de restorasyon başlıyor

KRALİÇENİN DE ZİYARET ETTİĞİ YEŞİL CAMİ'DE RESTORASYON BAŞLIYOR

Osmanlı Fetret Dönemi, Çelebi Mehmet Han eserlerinden Yeşil Cami'nin iç mekanında restorasyon çalışmaları önümüzdeki hafta başlıyor. Bursa'ya 2008'de gelen Kraliçe Elizabeth de Yeşil Cami'yi ziyaret edip Kur'an-ı Kerim dinlemişti.

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un özel hassasiyeti ile şehrin önde gelen bir tekstil firmasının sponsor olduğu 750 bin liralık restorasyonu, caminin dış cephe tamiratları ile Yeşil Türbe restorasyonunu başarı ile gerçekleştiren Usra İnşaat yapacak.

Bursa'da Ulucami'den sonra en ihtişamlı cami olarak kabul edilen, içinde 6 asırlık orjinal İznik çinileri bulunan Yeşil Cami'de iç tezyinat (süsleme) ile alakalı yoğun çalışmalar yürütülecek. Sıva altında kalan eski kalem işleri, yapılacak raspa, temizlik çalışmalarından sonra ortaya çıkartılıp eski ihtişamına kavuşturulacak. Yerlerinden oynayan orjinal İznik çinileri elden geçirilecek. Cami, içerisinde terlemeyi önleyecek tabii malzemelerle boyanacak. Mermerler silinerek, çini üzerinden giden bütün

elektrik, ses tesisatlarının çirkin görünüşü ortadan kaldırılacak. Dış cephe ve bahçe aydınlatması da yenilenecek olan restorasyon çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Usra inşaat, protokol imzalarının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanması ve Yıldırım Müftülüğü ile caminin hangi kısımlarının sırası ile ibadete kapatılacağının belirlenmesi ile önümüzdeki hafta başında ekipler fiilen çalışmaya başlayacak.

KRALİÇENİN DE ZİYARET ETTİĞİ YEŞİL CAMİ'DE RESTORASYON BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2009 Çarşamba 11:45:05
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 12:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?