5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Yeşil Camii yardım bekliyor

Bursa’nın en muhteşem tarihi mabetlerinden olan ve içinde paha biçilmez İznik çinilerinin bulunduğu Yeşil Camii’nin dış cephesinin onarımına başlandı.

Yeşil Camiyi Sevenler Derneği tarafından başlatılan restorasyonun tamamlanabilmesi için hayırsever vatandaşların maddi desteği bekleniyor.

1422 yılında Sultan II. Murad zamanında, Ahi Bayezid’in oğlu Hacı İvaz Paşa tarafından inşa edilen 583 yıllık Yeşil Camii’nin dış cephe onarımı başladı.

Yeşil Camiyi Sevenler Derneği tarafından açılan ihaleyi Uslu firması aldı. 100 milyara mal olacak projede, caminin kurşun örtüsünün tamamı sökülerek eritilecek. Eritildikten sonra tekrar dökülerek elde edilecek kurşunla kubbe 2 milimetre kalınlığında tekrar kaplanacak.

Şadırvanın üzerindeki kubbede bulunan ve caminin en tepe noktası olan aydınlık feneri yenilenecek. Minarelerden şerefeden yukarısının bakımı yapılarak, parlaklığını kaybeden alemler yenilenecek. Kubbe kasnağının horasan sıvaları dökülerek, yenisi aslına uygun olarak yapılacak.

Toplam 75 ton kurşun kullanılacak olan restorasyon çerçevesinde, dış cephe mermerlerin temizliği yapılarak birbirinden değerli olan el işlemeleri ve yazılar ortaya çıkarılacak. Dış cephedeki çatlak ve hasarlı bölümler giderilecek. Caminin ana kapısının etrafını çevreleyen rumili, zengin stalaktitli ve basık kemerli, çiçek dizisi ve spiralli işlemelerle, yanlarda bulunan antik kalıntılardan getirilen 2 sütunun başlıkları, caminin pencere kanatlarındaki rumi oymalı yıldız, geometrik, çiçek motifleri ve kabartma yazılar temizlenerek parlatılacak. Cephesindeki 4 pencere, 2 ufak mihrapçık ve 4 korkuluklu niş de eski haline kavuşturulacak.

Onarım çalışmalarının haziran ayının başında bitirilerek, turizm sezonuna yetiştirileceği açıklandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de 30 milyar değerinde 15 ton kurşun yardımı yapacak.

İLK DÖNEM OSMANLI MİMARİSİNİN ÇİNİDEKİ ZİRVESİ

Yeşil Camiyi Sevenler Derneği Başkanı Reşat Süngü, yüzyıllardır Osmanlı sanatını sergileyen caminin dış cephe onarımını dernek olarak başlattıklarını belirterek, çalışmaların bitirilebilmesi için hayırsever vatandaşlara yardım çağrısında bulundu.

İlk dönem Osmanlı sanatında çininin ulaştığı seviyenin en güzel örneğini teşkil eden Yeşil Camii’nin asıl şöhretinin çini kaplamalarından geldiğini kaydeden Süngü, "Bütün duvarları 3 metre yüksekliğine kadar koyu yeşil, açık ve koyu mavi çinilerle kaplı. Büyük mihrabı baştan başa çinilerle örtülü. Mihrabın ortası 5 köşeli beyaz, açık ve koyu mavi, siyah ve altın renkli çini kabartmalardan meydana geliyor. Biz dış cephe onarımını başlatarak, yağmur ve rutubetten kaynaklanabilecek bu nadide çini işlerinin tahrip olmasını engelledik. Dış onarımın bitmesinin ardından iç restorasyon için hazırlıklara başlayacağız. Bu restorasyon bize 100 milyara mal olacak. Bunun için vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyoruz. Vatandaşlarımız İş Bankası Setbaşı Şubesi’nde ’389583’ numaralı hesaba bağış yapabilirler. Bizim başlattığımız iş, vatandaşların katkısıyla tamamlanacak" dedi.

Caminin çini işçiliği hakkında bilgi veren Süngü, "Bursa Yeşil Camii (1419-22) ve külliyesinin çini süslemeleri, ilk dönem Osmanlı sanatında çininin ulaştığı seviyeyi gösteriyor. Bu yapıda kullanılmış olan "renkli sır" tekniğinde desenin konturları kırmızı hamur üzerine derin kazılarak ya da baskıyla basılmak suretiyle işlenip, sonra renkli sırlarla boyanarak fırınlanıyormuş. Bir başka şeklinde ise kırmızı hamurlu levha, beyaz bir astarla astarlandıktan sonra desenin konturları krom, mangan karışımı şekerli bir maddeyle çiziliyormuş. Sonra renkli sırlarla boyanarak fırınlanıyormuş. Fırınlanma sonucunda eriyen renkli sırların, kabaran konturlar sayesinde birbiri içine akması önleniyormuş" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 12:05:00
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 12:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?