4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yeşil Türbe Ağustos'ta yepyeni

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Gedik, Bursa'nın timsali Yeşil Türbe ile İnebey Medreesi'nin restorasyonun ağustos sonuna kadar biteceğini söyledi.

Kültür Müdürü Ahmet Gedik, Bursa'nın antik çağdan Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar 8 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu dile getirdi. Tabii ve tarihi güzellikleri ile bir turizm mekanı olan Bursa'nın, Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olduğunu hatırlatan Gedik, valilik, özel idare, belediyeler ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda tarihi mekanları ayağa kaldırdıklarını kaydetti.

Özel mülk olan vakıf eserleri sahiplerine plan ve proje yardımında bulunduklarını da belirten Gedik, "Bursa, dünyanın ve Türkiye'nin marka kentidir. Özel mülk olan vakıf eserlerinin sahiplerine destekte bulunuyoruz. Onlara karşılıksız krediler vermenin yanı sıra Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nca işaret edilen çalışmalar çerçevesinde yön veriyoruz. Böylece aslına uygun ve Anıtlar Kurulu'nun verdiği karar ve işaretler doğrultusunda tarihi mekanları Bursa'ya kazandırıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız bundan sonra yapacaklarımızın öncüsü olacaktır" dedi.

YEŞİL TÜRBE'NİN ONARIMI AĞUSTOSTA BİTECEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteği ile Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi'nin testinden geçen orijinal çinilerle aslına uygun olarak restore edilen Yeşil Türbe'deki çalışmaların ağustos sonunda bitirileceğini belirten Gedik, "Bursa'nın tarihi ve kültür zenginliği yanında inaç turizmi de önemli bir özelliktir. 2008 yılında da başlayan onarım çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de hayran kaldığı Yeşil Türbe restorasyon bitince daha güzel hale gelecek. Ayrıca 15 yıldır Yazma ve Basma Eserler Kütüphanesi olarak kullanılan tarihi İnebey Medresesi'ndeki onarım çalışmaları da devam ediyor. Türkiye'nin sayılı kütüphanelerinden olan İnebey Medresesi, yıl sonuna kadar bitecek. Osmangazi ile I. Murad Hüdavendigar türbelerinin röleve projesinin ihalesi yapıldı. 2008 yılında İznik'teki I. Murat Hamamı'nı tamamlandık. Hükümet konağımızı bitirdik. İznik surlarındaki Lefke kapısının sağlamlaştırma çalışmaları 2009'da devam edecek.

Gedik, 2009 yılında valilik, il özel idare, TÜRSAB, sektör temsilcileri ile yurt içi ve yurt dışı fuarlara da katılarak Bursa'yı tanıtmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 13:38:53
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 14:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?