4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yeşil Türbe İznik çinileriyle bezendi

Bursa'nın sembollerinden, Sultan Çelebi Mehmet'in ölmeden önce kendisinin gömülmesi için inşa ettirdiği Yeşil Türbe, 30 yıl önce takılan banyo fayanslarından kurtarılıp yeniden İznik çinileri ile bezendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 3 yıl önce 1.7 milyon liraya sponsorluğunu üstlendiği Yeşil Türbe restorasyonu, orijinaline en yakın İznik çinilerinin 2 yıllık bir çalışma ile imal edilip yerine takılması ile tamamlandı. Pekerler-Usra İnşaat'ın titiz çalışması ile 3 yılda; iç mekanda ahşap pencere ve kapılar temizlendi, eksik çini desenleri özel imalat yaptırılarak yerine takıldı, kalem işleri elden geçirildi. Kubbe kasnağı sağlamlaştırıldı, mihrap tarafındaki çatlak, özel dikiş atılıp enjeksiyon
sistemi ile bütünleştirildi.

Kültür ve Turizm Bursa İl Müdürü Ahmet Gedik, türbede restorasyon çalışmalarının tamamlandığını, Yeşil Türbe'nin bayramlıklarını yeniden giydiğini belirterek,
"Bursa Büyükşehir Belediyemiz de bahçe tanzim çalışmalarına kısa sürede başlayacak. Sekizgen dış cephenin tek bir cephesinde 5 asır önceki orijinal çiniler bulunuyor. Bu gerçek çinilerden yola çıkarak Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi'nin özgün testleri ile orijinaline en yakın İznik çinileri imal edildi. Türbedeki orijinal çiniler, 10 santim kalınlığında konik tuğla tarzındadır. Bunun renk, fiziki şekil olarak yenileri titiz bir çalışma ile hazırlanarak dış cephedeki yerlerine takıldı.

Birkaç bordür ve panonun da yerine konulması ile çalışma bitiyor. İç mekandaki çalışmalar, 1.5 yıl önce tamamlandığından türbe ziyarete açılabilecek duruma geldi. Bizim hedefimiz, Bayram'da türbenin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmasıdır. Bahçe tanzim çalışmaları sürerken, vatandaşlarımızın uzun yıllardır ziyaret etmek için bekledikleri türbeyi, ziyaretçilere açmayı hedefliyoruz. 1855 depreminden sonra Sultan Abdülaziz Han'ın yaptığı restorasyondan sonra türbedeki en önemli ikinci tamirat oldu" diye konuştu.

Restorasyon çalışmasının müteahhidi Usra İnşaat'ın sahibi Ramazan Uslu da 2 yıllık çini araştırma çalışmalarından sonra orijinaline yüzde 95 oranında benzeyen çinilerin imal edildiğine dikkat çekerek, "Türbede ana güçlendirilmesi gereken satıhlar düzenlendi. Enjeksiyon sistemi ile güçlendirmeler yapıldı, çürüyen hatıllar değiştirildi, kubbe kasnağı ve çatlaklar dikişle sağlamlaştırıldı. Çiniler rengi, dokusu itibarıyla yüzde 95'e yakın orijinallik taşıyor. Ancak 500 yıl öncesinin üretimi ile bugünün üretim teknikleri farklıdır.

Türbenin dış cephesinde 5 milimetre kalınlığındaki renkleri uymayan yüzlerce banyo fayansını söktük. Bizim yaptırdığımız yeni çiniler 10 santim kalınlığında, orijinalinin benzeri tuğla çini olarak yerlerine monte edildi. Örnek bir restorasyon ile Yeşil Türbe orijinal İznik çinilerine kavuştu" dedi.

TOBB adına Bursa'da çalışmaları takip eden Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi, İl Kültür Müdürlüğü uzmanları ile İstanbul'dan danışmanlık hizmeti veren akademisyenlerin son kontrolü ile türbe restorasyon işinin geçici kabulü de gerçekleştirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 11:27:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?