5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Yeşil Türbe nihayet aslına dönüyor

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, şehrin en önemli tarihi eseri olan ve Bursa’nın simgesi durumundaki Yeşil Türbe’nin yıllardır yılan hikayesine dönen tamiratının bu yıl gerçekleştirileceğini söyledi.

Türbenin rölöve, restitüsyon (yeniden tasarımlama) ve restorasyon projelerinin tamamlandığını ve Anıtlar Kurulu’ndan geçtiğini belirten Gedik, ilkbahar ayında yapılacak inşaat ihalesinden sonra restorasyonun bir yıl içinde biteceğini duyurdu.

Bursa’nın tarihi ve turistik kimliğini muhafaza edilebilmesi için eski eserlerin korunması gerektiğini belirten Ahmet Gedik, Yeşil Türbe’nin ecdadımızın yaptığı estetik kimliğine yeniden kavuşacağını söyledi.

2003 yılında, zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun konuya eğilimiyle başlayan restorasyonun, 2005 yılında inşaat ihalesinin yapılmasıyla çözüme kavuşacağını anlatan Gedik, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın bünyesindeki akademisyenlerin çalışmaları sonunda türbenin restorasyonu için tüm fotoğrafik, geometrik ve mimari projeleri tamamladık. Daha önce yapılan çalışmalarda türbenin içine giren rutubetin önlenmesi için çatıdaki kurşunlar yenilenmişti. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinde son rötuşlar yapılarak, türbenin restorasyon ihalesi bakanlığımız tarafından ilkbaharda yapılacak" diye konuştu. Türbenin toplam restorasyon masrafları hakkında net bir rakam veremeyeceğini dile getiren Gedik, miktarın, Çekirge Caddesi üzerinde Çelik Palas’ın bahçesinde bulunan Atatürk Köşkü’nün restorasyonuna ayrılan ödenekten daha fazla olacağını kaydetti. Daha önce türbenin restorasyonu için proje hazırlayan İTÜ’ye bağlı akademisyenler, restorasyon için 200 milyar lira civarında tahsisat ayrılması gerektiğini belirtmişti.

Restorasyon kapsamında türbenin tamamen aslına döndürüleceği müjdesini veren Gedik, "Projelerin hazırlanma safhasında türbe içindeki rutubete, 1930 yılında yapılan restorasyonda orijinal çinilerin söküldükten sonra yerine konulan kalın tabanlı banyo fayanslarının sebep olup olmadığı da araştırılmıştı. Bu kalın zemin, dış cephedeki düzenleme sırasında ortadan kaldırılıp, İznik çinileri gibi daha ince ve daha mükavim çini tarzıyla dış kaplama yapılacak. Yeşil Türbe’nin sekizgen cephelerinden sadece giriş kapısının solundaki cephede orijinal çiniler bulunuyor. Diğer 7 cephe renkleri dahi uymayan fayans tarzı malzemeyle kaplı duruyor. Kötü malzemelerin arındırılması ve iç mekanda sağlam olan orijinal çinilerin muhafaza edilerek bozulan kısımlara, orijinaline en yakın olan malzemenin kullanılarak kötü görüntünün ortadan kaldırılması sağlanacak. Restorasyonun tamamlanmasının ardından türbe eski görkemli görünümüne kavuşacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 15:00:54
Güncelleme :13 Ocak 2005 Perşembe 15:04:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?