1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Yeşil Türbe'nin restorasyonu başlıyor

Bursa'nın sembollerinden tarihi Yeşil Türbe'nin dış cephesindeki banyo fayanslarının sökülerek, orjinal çini kaplanması ve iç tamiriyle alakalı ihaleyi 1 milyon YTL'ye Usra-Pekerler ortaklığı kazandı. 

Kültür Bakanlığı'nın 2 Temmuz 2005 tarihinde her türlü restorasyon masraflarını karşılamak üzere restorasyon işini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne verdiği Yeşil Türbe tamiratı başlıyor. Yaklaşık bir yıldır Kültür Bakanlığı içindeki yazışmaların tamamlanması ve TOBB'un 1 trilyon YTL'lik kaynağı Bursa Valiliği'nin emrine havale etmesiyle, ihale aşamasına gelindi. 

Bursa Vali Yardımcısı başkanlığında, İl Kültür Müdürlüğü, TOBB'u temsilen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü temsilcileri, Bayındırlık ve Özel İdare'den temsilcilerin de bulunduğu 11 kişilik ihale komisyonu, firmaların fiyat teklifleri ve yeterliliklerini değerlendirdi. 

Kültür Müdürlüğü'nün hazırladığı ve daha önce kamuoyuna açıklanmayan 1 milyon 160 bin YTL'lik keşif fiyatından yüzde 15 daha düşük fiyat veren Bursalı Usra ile İstanbullu Pekerler İnşaat ortaklığı teklifi kabul gördü. Finale kalan ikinci firma İstanbullu Nik İnşaat ise 1 milyon 180 bin YTL'lik fiyat verdi. Komisyon, aradaki farkın fazla olması sebebiyle ihaleyi Usra-Pekerler ortaklığına verdi.
Kültür Müdürlüğü tarafından yapılacak sözleşmeler ve yer tesliminden sonra 15 gün içinde tamirat çalışmalarının başlaması bekleniyor. Bir yıl içinde de işin tamamlanması hedefleniyor. 

Yeşil Türbe'nin renkleri birbirini tutmayan banyo fayanslarının kurtarılması ve iç duvarlardaki rutubetin önlenmesi için 15 yıldır proje hazırlanması, izin alınması gibi hususlarda çalışmalar yürütüldü. Bu dönemde Bursa'da 7 tane vali değişti. Senelerdir projeleri hazır olmasına rağmen parasızlık sebebiyle başlatılamayan restorasyona, BTSO'nun teklifiyle TOBB sponsor oldu. 8 gen cepheli Yeşil Türbe'nin dış cephesinde, sadece kuzey doğu cephesindeki bir cephede orjinal İznik çinileri bulunuyor. Bu çinilerin muhteviyatına göre yeni çiniler dökülecek. Osmanlı hükümdarlarından Çelebi Mehmet Han'ın yine orjinal çinili hatlarla bezenmiş kabrinin bulunduğu türbenin, ilk zamanda yedek olarak dökülen çinilerinin akıbeti de bilinmiyor. Fransız tarihçi Gabriel'in gerçek mezarın bulunduğu alt kısımda Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu eski başkanlarından Kazım Baykal ile 1970'lerde yaptıkları incelemede ikinci kat yedek çinilerin yerinde bulunmadığı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Ankara'ya götürülme bahanesiyle yerinden alındıkları anlaşılmıştı.
.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 13:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?