4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Yeşil Türbe'ye restore

Bursa'ya gelen turistlerin en önemli ziyaret mekanı olan Yeşil Türbe'nin 30 yıl önceki restorasyonda banyo fayansıyla kaplanan sekizgen dış cephesinin 7 bölümündeki fayanslar sökülmeye başlandı.

Orijinaline en yakın şekilde üretilen ve Kültür Bakanlığı İstanbul Konservasyon Merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında testten geçen çinilerin ilk partisi Bursa'ya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) sponsorluğunda yaklaşık 2.5 yıl önce restorasyonuna başlanan Yeşil Türbe'nin dış cephesine konulacak, orijinaline en yakın çinilerin yapılması 1 yıldan fazla zaman aldı. İznik, Özbekistan ve İstanbul'daki atölyelerin ürettiği kerpiç tipi konik kalın çinilerden, renk uyumu, kuartz miktarı ve dayanıklılığı en yüksek çıkan İstanbul Eren Çini'ye ait numunelerde karar kılındı. Usra İnşaat tarafından gerçekleştirilen restorasyonda, uzun araştırmalardan sonra onay alınarak üretilen ilk parti çini Bursa'ya ulaştı.
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden Restorasyon Daire Başkanı Serhat Akçan ile İdari Mali İşler Başkanı Gürhan Özdeğer'in hafta sonu Bursa'ya gelerek Yeşil Türbe'de incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Ahmet Gedik, "Çalışmaların en zor bölümü de aşıldı. İTÜ'nün laboratuvarlarında 50'ye yakın numune, yapılan testlerde kontrol edildi. En uygun, orjinaline en yakın çini belirlendi. İlk parti çini de Bursa'ya ulaştı. 30 yıl önce hatalı olarak yapılan restorasyonda, renkleri dahi birbirini tutmayan 7 cephedeki banyo fayanslarını söküyoruz. Bir haftaya kadar, orijinale benzer kerpiç tipi kalın çiniler döşenmeye başlanacak. Ağustos ayı sonuna kadar restorasyonun bitirilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

Geçen yıl İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in de ziyaret ettiği Yeşil Türbe'nin içinde de geniş çaplı restorasyon yapıldı. Türbenin kubbe kasnağı ve üst kısım duvarlarındaki çatlaklar özel yöntemle dikişlendi. Kubbe kasnağı demir çember ile güçlendirildi, iç mekandaki eksik çini parçaları İznik'te özel olarak el işçiliği ile hazırlatıldı. Türbenin pencere çerçeveleri ve ceviz iç pencere kapakları temizlendi, tabii gomalak cilası ile parlatıldı. Tezyinattaki eksikler giderildi, ışıklandırılması düzenlendi. Dış cepheye de fayans yerine orijinal kerpiç tipi çinilerin takılmasıyla ağustos sonunda Yeşil Türbe yeniden ziyarete açılacak.

Özel bir sanat tarihçisi restoratör nezaretinde, banyo fayanslarının yerine bir haftaya kadar yeni dökülen çinilerin takılmaya başlanacağı bildirildi. Dış cephedeki orijinal İznik çinisi yazılar ile süslemeler, fayansların temizlenmesi sırasında büyük bir titizlik ile korunuyor.

Osmanlı'yı fetret döneminden kurtaran 5. Sultan Mehmet Çelebi Han'ın medfun bulunduğu Yeşil Türbe'nin dış cephesini ikinci defa kaplayabilecek miktardaki orijinal çinilerin, 1930-1940 yılları arasında türbeden alınıp götürüldüğü tarihçi merhum Kazım Baykal ve Fransız Albert Gabriel tarafından ortaya çıkartılmıştı.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 13:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?