8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Yiğitler meydana çıkıyor

Türkiye'nin ve Balkanların dört bir tarafındaki başpehlivanlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Büyük Yağlı Güreş Şöleni"nde buluşuyor. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, 'Büyük Yağlı Güreş Şöleni'nin veledromda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 150 yıl boyunca büyük bir medeniyete başkentlik yapmış Bursa'nın kaybolmaya yüz tutan değerlerini gün ışığına çıkardıklarını belirtti. Tarihi mirasın Bursa'nın kimliğini oluşturan en önemli değerler olduğunu dile getiren Başkan Şahin, "Tarihi ve kültürel mirasımız, atalarımızın bıraktığı izlerdir. Onu korumak yerel yönetimler olarak bizim asli görevlerimiz arasındadır. Biz de bu mirasın yanına modern ama kalıcı eserleri de katarak yani iz bırakarak Bursa'yı geleceğe taşıyoruz. Bursa'da tarihi, doğayı, sosyal hayatı birbiriyle barışık yapan kültürel değerlerdir. Medeniyetlere ev sahipliği yapan, hatta bağrından bir medeniyet çıkaran bu kentin kültürel değerleri de korunmalı ve yarınlara bırakılmalıdır. Sadece koruma altına almak yetmez. Zenginleştirilip yaşayan kültür haline getirilmesi de gerekir" dedi. 

Bu yıl ilki gerçekleştirilecek büyük yağlı güreş şöleninin de diğer etkinlikler gibi kültürel değerlerimize sahip çıkma ve yaşatma adına atılmış bir adım olduğuna işaret eden Başkan Şahin, "Tarih sayfalarında, Osmanlı dönemlerinde Bursa'da Kırkpınar'la eşdeğer müsabakalar yapıldığını görüyoruz. Ancak günümüze kadar yaşatılamamış. Güreş sporu geleneksel bir Türk sporudur. İnsanımızın yürekli, cesur ve yiğit duruşunu simgeler. Pehlivan aynı zamanda kahraman, yiğit ve merttir. Bu yüzden güreşçiler, halkımızın tamamı tarafından sevilir, sayılır. Halkımız ruhlarındaki tarihi duyguların da etkisiyle bu geleneksel spora her zaman yoğun ilgi göstermiştir. Osmanlı zamanında panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya Ramazanlarda bir vesileyle hemen her yerde güreş müsabakaları düzenlenirdi. Özellikleri sebebiyle bizim kültürümüze has bir spor haline gelen bu tarihi güzellik, Bursa gibi tarihi bir kentte yeniden canlanıyor" diye konuştu. 

Ortak geçmişe, kültürel değerlere ülke olarak bir bütün halinde sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Başkan Şahin, kültürel mirasın ancak bu düşünceyle evrenselleşebileceğini ifade etti. Bu çerçevede Büyük Yağlı Güreş Şöleni'nin ilkinin Bursa'da, 22 Haziran Pazar günü Dikkaldırım Veledrom Dış Saha'da yapılacağını kaydetti. 

Öte yandan İl Güreş Temsilcisi Hasan Boztürk da Büyükşehir Belediyesi'nin fiziki yatırımlarının yanı sıra geleneksel değerlere verdiği önemden dolayı Başkan Şahin'e teşekkür etti. Müsabakalarda pehlivanlar 10 kategoride mücadele edecek. Türkiye'nin farklı illerinden ve Balkanlar'dan toplam 16 başpehlivanın gövde gösterisi yapacağı yağlı güreşlere, 300 pehlivan katılacak. Güreşçilere, yarışmalar sonunda yolluk ve ödül olarak toplam 150 bin YTL dağıtılacak.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 16:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?