3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yıkım için düğmeye basıldı

Osmangazi Belediyesi, Tabakhaneler Bölgesi'nde harabe halde bekleyen ve çevreye karşı olumsuz etkileri olan binaların yıkımına başladı.

Hazırlanan proje doğrultusunda yapılaşmanın gecikmesi ve bölgedeki harabe halde bekleyen ve çevreye karşı olumsuz etkileri olan binaların yıkımı için Osmangazi Belediyesi düğmeğe bastı.

Belediye yıkım ekipleri, belirlenen program doğrultusunda bölgedeki tüm metruk binaları yıkacak. Metruk durumdaki Süslü ailesine ait 3 katlı deri fabrikası binası, belediye yıkım ekiplerince yıkıldı.Konuyla ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, son 30 yıldır sürekli konuşulan ancak bir ilerleme sağlanamayan 'Dericiler bölgesi'ndeki tıkanıklığın yine Osmangazi Belediyesi tarafından aşıldığını kaydetti.

Göreve gelir gelmez bölgedeki işletmelerin sahipleriyle görüştüklerini ve tahliye için bir takvim oluşturduklarını hatırlatan Altepe, "On yıllardır bu bölgede sorun yaşanıyor. Vatandaşımız zehirle ve fareyle iç içe. Bölge halkının her dönem siyasetçilerden tek istediği bu dericilerin kalkması. Ancak bugüne kadar kimse yapamadı, biz kararlı tutumumuzla bu tahliyeyi sağladık" dedi.

Bölgede yaşanan kentsel dönüşümün iki ayağı olduğunu, birinci aşamada bölgedeki işletmelerin faaliyetlerine son verilerek yeni yerlerine taşınmalarının öngörüldüğünü hatırlatan Başkan Altepe, "Biz, buradaki işletmelerin yeni yerlerine taşınmalarını sağladık. Bu süreç çok zorlu oldu ama sonunda sağlandı. Bölgedeki dönüşümün ikinci aşaması ise hazır olan projesi doğrultusunda bölgenin yeniden imar edilmesidir. Büyükşehir Belediyemiz bu kısmı kendisini uygulayacağını belirterek bizden aldı. Ama ne yazık ki bugüne kadar hiçbir ilerleme sağlanmadı. Biz Kamberler'de 378 bina için bine yakın hissedarla, Doğanbey'de ise 978 bina için yaklaşık 4 bin 200 hissedarla görüşüp anlaştığımız halde, dericiler bölgesindeki az sayıdaki mülk sahibiyle anlaşma sağlanamadı ve bugüne kadar gelindi. Bölgedeki işletmeler taşındığı için vatandaşımız kısmen rahatladı ancak bu binaların metruk vaziyette beklemesinin oluşturduğu olumsuzluklar büyüdü. Bütün bu sorunları kökünden çözmek üzere bölgeye tekrar giriyoruz. Ne kadar metruk bina varsa hepsini yıkacağız" diye konuştu.
Bölgedeki metruk binalardan kaynaklı şikayetlerin Bursa Valiliği'ne kadar ulaştığını ve Valiliğin de kendilerine bu binaların yıkılması yönünde yazı yazdığını da hatırlatan Altepe, "Boşaltılmış olmasına rağmen binaların halen ayakta kalması bölge halkını rahatsız ediyor. Bir kere bölgede yıllardır yaşayan ve üreyen fare unsuru var. Biz Osmangazi Belediyesi olarak iki ayrı tarihte dörder aylık bölümler halinde fare mücadelesi yaptık. Bu sayede farelerin insanların evlerine kadar gitmesini engelledik. Ancak bu metruk yapıların uzun süre ayakta kalması, fare ve benzeri sorunlara yol açıyor. Bölgedeki tüm metruk binalar belediyemiz imkanlarıyla yıkılacak. Yıkım için bir program oluşturuldu, bu program doğrultusunda yıkım başlamıştır. Halkımıza şimdiden hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

Osmangazi Belediyesi'nin bölgede yıkıma başlaması vatandaşları da sevindirdi. "İnşaatların bu şekilde durması bizi rahatsız ediyordu" diyen vatandaşlar, yıkımların sürmesi dileğinde bulundu. Vatandaşlar, bölgenin dönüşümü konusunda da olumlu gelişmeler olacağına inandıklarını dile getirdi.

Son 30 yıldır sürekli konuşulan konuyla ilgili ilk gelişme, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'nin 2005 yılında bölge esnafı ve Dericiler Kooperatifi yönetimiyle toplantı yapmasıyla başladı. Altepe esnafa, bölgenin yerleşim alanları içinde kalması sebebiyle yaşanan sorunları aktarmış ve bir an önce Badırga'daki yeni yerlerine taşınmalarını istemişti. Süreç içerisinde Badırga'daki Dericiler Organize Sanayi Bölgesi'ni de gezen ve çalışmaları inceleyen Altepe, 2005 yılı içinde derici esnafına tahliye takvimini vermişti. Buna göre Tabakhaneler bölgesinde faaliyet gösteren dericiler, 2006 yılı Haziran ayına kadar bölgeyi boşaltacaklardı. Bununla birlikte Badırga'daki Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde veya İstanbul Tuzla'da işyeri kurmak üzere harekete geçen, inşaat başlatan veya inşaat ruhsatı alan esnafa 2006 yılı sonuna kadar çalışma izni verilmişti.

Çalışmalar kapsamında ikisi Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe imzasıyla, biri de Başkan Altepe ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'in ortak imzasıyla olmak üzere toplam 3 tebligat yapılarak bölgenin bir an önce boşaltılması istenmişti. Bu süre içinde bölgenin elektrikleri de kesilmiş, fakat esnafın elindeki ürünü işleyebilmesi için son süre olarak 2007 Haziran ayı olarak belirlenmişti.

Haziran 2007'de esnafın bir kısmı Badırga'ya taşınmış, bir kısmı ise ellerindeki ürünü işlemek maksadıyla verilen enerjiden faydalanarak faaliyete devam etmişti. 2007'nin Temmuz-Ağustos aylarında bölgenin elektriği tekrar kesilince bu esnaflar da taşınmak durumunda kaldı. 2007 sonu itibarıyla bölgedeki tüm işletmeler ya kapandı ya da taşındı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2009 Pazartesi 18:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?