3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yıldırım'da Dede Günü kutlaması

Bursa'nın Değirmenlikızık Mahallesi'nde geleneksel olarak kutlanan ve unutulmaya yüz tutan "Dede Günü" Yıldırım Belediyesi ve Kızıklar Derneği'nin öncülüğünde tekrar kutlanmaya başlandı.

Bursa'nın 7 kızık köyünden birisi olan Değirmenlikızık'ta unutulan geleneksel dede günü Kızıklar Derneği ve Yıldırım Belediyesi'nin öncülüğünde düzenlenen törenle kutlandı. Değirmenlikızık Çay Bahçesinde kutlanan dede gününde vatandaşlar okunan ilahileri ve Kuran-ı Kerimi dinledi. Vatandaşlar dağıtılan pilavdan almak için birbirleriyle yarıştı.

Törene katılan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, "Geçmişte bizim çocukluğumuzda Değirmenlikızık köyünde dede günü etkinliği kapsamında pilav ikramları düzenlenirdi. Bu yıllar sonra unutulmuş idi. Kızıklar Derneği ve Yıldırım Belediyesi öncülüğünde bu gelenek tekrar güncelleştirildi. Bu kapsamda bugün ilk dede günü kutlanıyor" dedi.

Bursa'nın bazı değerleri olduğunun altını çizen Keskin, "Onları ayakta tutmak adına, hem tarihi hem doğasını hemde geleneklerini yaşatıyoruz. Bu kapsamada kızık köylerinden bir tanesi olan Deirmenlikızıktayız. Bahardan yaza geçişdeki güzelliği kutluyoruz. Yüzyıllar boyunca devam etmiş bir gelenek halkımızbir aray gelip ikramlar yapılıyor hasbahal ediliyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 16:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?