4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

YÖK protestosu

Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) harçlara yaptığı zamma öğrencilerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Uludağ Üniversitesi öğrencileri, YÖK'e tepkilerini düzenledikleri sazlı sözlü eylemle ortaya koydu.

Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleştirilen eyleme yaklaşık 50 öğrenci katıldı. YÖK aleyhinde sloganlar atan öğrenciler, harç zamları geri çekilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Öğrencilerden Ece Aktan, "12 Eylül politikalarının üniversitedeki uygulayıcısı olan YÖK'ün, sermayenin, egemenlerin ve askerlerin varlığını kurumsallaştırdığı, güvence altına aldığı bilinen bir gerçektir. Bugün YÖK, en önemli işlevlerinden birini yerine getirmektedir. Egemenler, krizin faturasını ezilen sınıflara ve halka çıkartırken, YÖK de bunun devamı olarak üniversite kapılarını emekçi çocuklarına kapatmak noktasında kararlı adımlarla ilerlemektedir. 1984'ten itibaren öğrencilerin eğitim masraflarına katılması için uygulanmaya başlanan ve bütçesi doğrudan YÖK'e aktarılan harçlar, gelinen bu son noktada eğitimin nasıl paralı hale getirildiğinin en somut kanıtıdır.

Üniversiteler, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirilmekte ve birer işletmeye çevrilmektedir. ÖSS sonuçları açıklandı. ÖSS'ye giren 1 milyon
451 bin öğrenciden sadece 163 bin 640'ının tüm programları tercih etme hakkını kazanması, sorunun ne kadar büyük ve ciddi bir olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlarla eğitim sisteminin çarpıklığı ve eşitsizliğiyle bir kez daha yüz yüze geliyoruz. Çilemiz bununla da bitmiyor. Yıllarımızı alan rekabetçi bir yarıştan çıkan bizler, üniversiteye girmek için çok yüksek miktardaki harç paralarını ödeyemeyince üniversiteli olamıyoruz. Sonra, her 4 kişiden birinin işsiz olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. ÖSS sistemi ve çok yüksek oranlardaki harç paraları ile öğrenciler arasında aile gelirinden dolayı oluşan eşitsizlik, eğitim sistemiyle desteklenip geliştiriliyor. Eğitim sistemi hızla paralı hale getirilirken, işsizlik oranının yüzde 25'lerde olduğu da unutulmaması gereken bir gerçektir.

Bu durumda günden güne geleceğimiz yok olmakta. 2009 yılında eğitim bütçesine yüzde 4.7 pay ayrılırken, adlarını ilk defa duyduğumuz bazı ülkelerde bizden daha çok eğitime pay ayrılıyor. Bu tabloya karşılık ülkemizde savaş bütçesi,
bütçenin çok büyük bir kısmını kaplıyor. Tüm bunlara karşılık, kendi geleceğimizin yok olmasına sessiz kalmayacağız" ifadelerini kullandı.

"Susma haykır, harç zamlarına hayır", "Haraç zamları geri çekilsin", "Müşteri değil, öğrenciyiz", "Sermaye defol, üniversiteler bizimdir", "Ferman YÖK'ün ise üniversiteler bizimdir", "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Savaşa değil, eğitime bütçe" şeklinde sloganlar atan öğrenciler, daha sonra rektörlük önünde YÖK'ü sazlı sözlü protesto etti.
Şarkılar söyleyen öğrenciler, eylemin ardından topladıkları bin 800 imzayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a gönderdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 17:11:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?