2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Yunanlılardan önce Türklerde vardı

Merkezi Fransa’da bulunan UNIMA Başkanı Massimo Schuster, geleneksel kukla oyunumuzu sahiplenmeye çalışan Yunanlılara kesin yanıt verdi. Kuruluşun Türkiye merkezine gönderdiği yazıda, "Karagöz Yunanlılardan önce Türklerde vardı" denildi.

Geleneksel gölge oyunumuz Karagöz ve Hacivat’ın patentini almak için Avrupa Birliği’ne (AB) başvuran Yunanistan’a yanıt, Uluslararası Kukla Birliği olan UNIMA’dan geldi. Merkezi Fransa’da bulunan UNIMA Başkanı Massimo Schuster, kuruluşun Türkiye merkezine gönderdiği yazıda, "Karagöz Yunanlılardan önce Türklerde vardı" dedi.

Kukla Birliği’nin Fransız Başkanı Schuster, Yunanistan’ın girişimini kendisine bildiren Türkiye Merkezi’nin Başkanı ve Karagöz ustası Mevlüt Özhan’a konuyla ilgili olarak bir mektup gönderdi. Mektupta "AB, nasıl olur da böyle bir konu için patent verebilir, anlayamıyorum" diyen Schuster şöyle devam etti:

"Karagöz karakteri değişik ülkeler arasında iyi tanınır. Doğum yeri ve zamanına ilişkin hiçbir tarihi bilgi yoktur. Bildiklerime göre, tarihi yazılar Yunan ’Karagiozisden’ önce Karagöz’ün varlığını Türkiye, Mısır (aragöz) İran ve Cezayir olarak belirtirler. Fakat Karagöz’ün güzelliği her zaman aynı insani değerleri gözeterek ve önererek, kesinlikle onun her zaman farklı mekanlarda ve kültürlerde var olması gerçeğidir. Bahsi geçen ülkelerden herhangi birinin bu güzel geleneğin aniden tek ’sahibi’ olmayı istemesini oldukça garip buluyorum."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 12:48:27
Güncelleme :15 Mayıs 2007 Salı 14:13:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?