3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yurt dışındaki teşvik sektörü çoşturdu

Almanya ve Fransa'nın vatandaşlarına uyguladığı otomobil desteği ve hurda indirimi, Bursa'daki otomotiv ana ve yan sanayi kuruluşlarını krizden çıkardı.

Fazla mesailer başladı, işten çıkarılan kalifiye elemanlar geri çağrılıyor.


Almanya ve Fransa'nın öncelikle hurda indirimindeki yaş sınırını 9'a indirmesi ve bin 500 euroluk direkt desteği ile 500 bin civarında tahmin edilen otomobil yenileme miktarı, 1 milyon 100 bin adetlere çıktı. Haziran ve temmuz ayı sonunda bitmesi beklenen 2 ülkedeki bu destekle Avrupa'da otomobil satıcıları sıra yazmaya başladı. Bu talep karşısında iki ülkenin yöneticileri de desteği bu yıl sonuna kadar uzatmayı tartışıyor.


Bursa'dan Türkiye'deki otomobil fabrikalarının yanı sıra dünyanın değişik yerlerindeki otomobilcilere tampon ve plastik aksamlar üreten B Plas firması yetkilileri, krizden sonra Avrupa ülkelerindeki teşviklerle Türk otomotiv sanayiinde mekanik bir hareketlenme başladığını söyledi. Almanya'da hurda indirimi ve direkt teşvik ile birlikte 2 bin 500 euro, Fransa'da ise 2 bin 100 euroluk bir avantajın otomobillerde söz konusu olduğunu belirten B Plas yetkilileri, "2 büyük ülkenin vatandaşlarına yaptığı indirim ve direkt yardım sayesinde Avrupa'da otomobil fiyatları yüzde 20-25 oranında ucuzladı. Bu ucuzlama, Türk otomotiv sektöründe aniden canlanma anlamına gelen mekanik bir etki meydana getirdi. Sistemin normale dönmesinden değil, böyle bir teşvikle ortaya çıkan mekanik etki ile siparişlerde yoğunluk yaşıyoruz. Bütün mesele, bu mekanik etkinin yıl sonuna kadar sürdürülerek işin tekrar eski mecrasına oturmasıdır. Fazla mesai ve eleman alımı yapıyoruz" diye konuştu.

"HAREKETLİLİK, HÜKÜMETİN ÖTV İNDİRİMİNDEN KAYNAKLANMIYOR"
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv sektörüne metal parça tedarikinde bulunan Ermetal Şirketler Grubu Başkanı Fahrettin Gülener de krizde işten çıkardıkları 56 kişiye karşılık 50 personel alımı yaptıklarını belirtti. Gülener, "Yaşadığımız hareketlilik; Türkiye'deki otomobil satışlarından, bizim hükümetin ÖTV indiriminden değil, Almanya ve Fransa'daki düzenlemelerden kaynaklanıyor. Türkiye'de üretilen 100 arabanın sadece 15'i iç pazara giriyor, 85'i ise Avrupa'ya ihraç ediliyor. Türkiye'deki yüzde 15 acaba 30 oldu mu? Hayır olmadı. Can suyu yurt dışındaki siparişlerden geldi. Yurt dışı programlar düzeldi. Git gide düzeleceğini görüyoruz. Kesinlikle yurt dışı açılacaktır. İhracat yaptığımız bölgeler, euro bölgesidir. Bu bölgelerdeki devlet yöneticileri her türlü organı ile milletinin mutluluğu için çalışır. 'Kriz teğet geçti' demez. Olaylara ciddi bakarlar. Onların ciddi bakışları sebebiyle şu anda otomotiv sektörümüz canlandı. Onlara bu ciddi bakış açılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Bu Avrupa devletleri, 'Benim kasama giren ne, vatandaşın mutluluğu nedir?' diye bakıyor. Bizim Maliye Bakanımızın anlayışı ise, 'Kasamdan taviz vermem' oluyor. Ama hem kasa boş kalıyor hem vatandaşın mutluluğu olmuyor. Bizim idarecilerimiz baksınlar Avrupa ne yapıyor, bizimkiler de onu yapsınlar. Avrupa'nın bu ciddi bakışından dolayı bu yıl sonunda eski programımızın yüzde 80'ine kavuşacağımızı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 16:21:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?