7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Yurtkuran'dan YÖK'e tepki

Uludağ Üniversitesi rektörlük seçimlerinde 254 oy alarak birinci sırada yer alan ancak YÖK'ün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği listeye giremeyen Prof. Dr. Merih Yurtkuran, durumu YÖK'ün deneyimsizliğine bağladığını söyledi. 

Uludağ Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimlerinde en fazla oyu almasına rağmen Cumhurbaşkanı'na sunulan listede yer almayan Prof. Dr. Merih Yurtkuran, YÖK'e tepki gösterdi. Seçim zamanı yoğun bir dönem geçirdiğini söyleyen Prof. Dr. Merih Yurtkuran, "Seçimlerde 254 oy alarak birinci oldum. Sonra da mülakata girdik. Sınavdan da geçtik. Mülakatta listeye alınmayacağıma dair bir şüphem de olmadı. Dün liste dışında bırakıldığımı öğrendim. Kapalı oylama yapıldığı için neden böyle bir karar alındığını bilmiyorum. En azından seçimlerden önce mevcut kriterler belirlenmeliydi. Eğer gerçekten eş durumuysa, seçimlere aynı soyadı taşıyanlar girmesin. Benim akademik ve 15 yıllık yöneticilik deneyimim var. YÖK'ün demokrasi konusunda 6 öy önce açıklamaları vardı. Bu kararla üniversitenin 3'te 1'i devre dışı bırakıldı" dedi. 

Uludağ Üniversitesi'ndeki öğretim üyelerinin karara çok üzüldüğünü belirten Prof. Yurtkuran, "Ben de çok üzgünüm. Çıkan kararla güvensizlik ortamı oluştu. Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan demokrasi, insan hakları, seçme ve seçilme özgürlüğü görmezden gelindi. Kadın yöneticilerin artması gerekiyor. AB'nin önerileri var. Kadın akademisyen çok ama, yönetici konumunda olan az. En çok oyu alan biri olmama rağmen 3 kişinin arasında yer almıyorum. Bu karar, seçme hakkının elinden alınması demektir. 

Cumhurbaşkanı, birinci olan adayı atamak istese atayamayacaktır. Liste dışında bırakılmamı hiçbir şeye oturtamıyorum. Bundan sonra umarım aklı selim davranılır. Bu hata algılanır ve düzeltilir. Karar umarım tekrar gözden geçirilir. Çünkü YÖK, kararı çok hızlı aldı. Sonucu, kurumun az deneyimli oluşuna bağlıyorum. Kararın neler getireceğini, ne tepkiler alınacağı göreceğiz. Bu durum YÖK'ün etik değerlerine, demokrasiye, insan haklarına uymuyor. Soyadı benzerliğini kabul etmiyorum. Çünkü seçim öncesi böyle bir kriter yoktu. O zaman eşleri profesör olan profesör olmasın, ana bilim dalı başkanı olan bayanlar ana bilim dalı başkanı olmasın. Aday olacaksam eşimden ayrılacak mıyım? Çıkan karar, öğretim üyeleri arasında güvensizliğe sebep olacak. Hiç istemezdim. YÖK daha çok eleştirilecek. Güveni azalacak. Üniversitede bölünmeler olacaktır. Karar, oyların silinmesi demektir. Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye'deki seçme ve seçilme hakkında, kadın ayrımcılığıyla mücadeleye gölge düşmüştür" diye konuştu. 

Diğer yandan Yurtkuran, yarın Uludağ Üniversitesi'nde öğretim görevlileri ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacağı öğrenildi. 

Uludağ Üniversitesi'ndeki rektörlük seçimlerde 729 öğretim görevlisi oy kullanmıştı. 720 oyun geçerli sayıldığı seçimde, Prof. Dr. Merih Yurtkuran 254, Prof. Dr. Mete Cengiz 206, Prof. Dr. Mahmut Yavuz 131, Prof. Dr. Ali Sürmen 97, Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu 15, Prof. Dr. Halil Rıfat Alpay 12, Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz ise 5 oy almıştı. 

YÖK'ün Cumhurbaşkanlığına gönderdiği listede 206 oyla ikinci sırada yer alan Uludağ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Cengiz, 131 oyla üçüncü olan Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yavuz ve 97 oyla üçüncü olan Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Sürmen yer alıyor.

LİSTEDEKİ ADAYLAR KARARDAN MEMNUN 

YÖK'ün Cumhurbaşkanı'na gönderdiği listede ikinci sırada bulunan Prof Dr. Mahmut Yavuz ise listeye girmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti. Seçimlerde en çok oyu almasına rağmen liste dışı kalan Merih Yurtkuran'ın tepkisini değerlendiren Yavuz, "YÖK'te mülakata girdik. Bu mülakatta hangi kriterler baz alındı bilmiyoruz. Merih Hoca'nın liste dışı kalması konusunda YÖK'ün takdir hakkını kullandığını düşünüyorum. Bu hak YÖK'e anayasa tarafından verilmiş. Ancak Merih Yurtkuran'ın liste dışı kalması Uludağ Üniversitesi'nde hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Üniversite kaldığı yerden yoluna devam edecektir. En az oyu alan öğretim görevlileri geçmişte rektör olarak atanmıştır. Atanan o rektörlerde nasıl bir sıkıntı olmadıysa bundan böyle de sıkıntı olmaz" diye konuştu. 

97 oyla seçimlerden dördüncü olarak çıkan Prof. Dr. Ali Sürmen ise, karar sonrası büyük sevinç yaşadığını belirterek, "Bir hedefe ulaşmak adına bir merhale daha kat etmekten mutluluk duydum. Cumhurbaşkanımızın kararını bekleyeceğiz" dedi. 

Liste dışı kalan Merih Yurtkuran'ın gösterdiği tepkiye yorum yapmaktan kaçınan Sürmen, Merih Yurtkuran'ın "Uludağ Üniversite'nde güvensizlik ortamı oluşur" şeklindeki açıklamasına ise, "Geçmişte en az oyu alan kişilerin rektör olduğunda kimse güvensizlikte bahsetmemişti. Şimdide bundan bahsedilmemeli. Böyle bir güvensizliğin olacağını düşünmüyorum. Kim atanırsa atansın, Uludağ Üniversitesi hizmetlerine birlik beraberlik içinde devam edecektir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 18:16:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?