3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Yüzlerce çiftçi icra kıskacında

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Ormankadı, Ayazköy ve Yeşilova beldesinde, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Sulama Birliği'ne borcu olan yüzlerce çiftinin icralık olduğü bildirildi.

2008 yılı sezonunda Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları gübre, mazot ile birlikte Sulama Birliği'ne olan borçlarından dolayı bölge çiftçisine ödeme emri ve icra takibi geldi. 700 haneli Yeşilova beldesinde 600 çiftçinin 500’üne gelen tebligatta, borçların 27 Şubat tarihine kadar ödenmesi gerektiğini belirten çiftçi Hayrettin Beşçel, “Geçen yıl bahar ayında arazimizin bir kısmını dolu vurdu.

Akabinde ektiğimiz domates, biber, karpuz, kavun gibi ürünlerde para yapmadı. Para yapmadığı gibi ürünlerimizi alacak tüccarda bulamadık. Ürünlerini satan arkadaşlarımızdan ekserisi parasını alamadı.

Salça fabrikaları peşin diye aldığı domatesin parasını hala ödemedi ve ne zaman ödeyeceği de belli değil. Biz bu haldeyken, geçen sezon ürünü yetiştirmek için kullandığımız mazot ve gübrenin parasını ödeyemedik. Aradan geçen zaman zarfında kooperatiflere ve Sulama Birliği'ne olan borçlarımız katlanarak arttı. Mesela Sulama Birliği'ne 169.76 TL olan borcum bir yıl içinde 358.54 TL oldu. Bu yüksek faiz oranı Tarım Kredi Kooperatifi'nde de uygulandı.

Mustafakemalpaşa’da bulunan 104 köyün 70’inde çiftçilik yapan yaklaşık 30 bin kişi icralık oldu. Biz bölge çiftçisi olarak batmış durumdayız. Sesimizi kimseye duymuyoruz. Kuraklık sebebiyle doğuda mağdur olan 47 ilin çiftçisinin borçları ertelendi. Biz Türk vatandaşı değil miyiz? Borcumuzun bir yıl ertelenmesini istiyoruz. Hiçbir çiftçi borcunu ödeyecek durumda değil. Dolayısıyla yaklaşan seçimlerde oyumuzu cezaevinde kullanacağız.” diye dert yandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 17:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?