3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Zeytin alım fiyatları açıklandı

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu, 2007-2008 ürünü zeytin alım fiyatlarını belirledi.


Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, 2007-2008 zeytin alım fiyatlarını tespit ederken, tahmini rekolte miktarı, ürünün niteliği, çeşitli kuruluşlar ve Marmarabirlik uzmanlarınca yapılan maliyet hesaplamalarını dikkate aldıklarını söyledi.

Fiyat belirlemesinde, tuzlu zeytin piyasasının durumu ve önümüzdeki yıla ilişkin satış ve pazarlama projeksiyonları ile piyasadaki mevcut arz ve talep durumlarının da değerlendirildiğini ifade eden Taviloğlu, "Bütün bunların değerlendirilmesi sonucunda çıkan rakamlar da, birlik imkanları nispetinde üreticinin mağduriyetini önleyecek rakama dönüştürüldü. Bunun sonucu da, bu yılki kampanya alım barem fiyatları tespit edildi. Bunlar detaylı bir şekilde tüm kooperatiflere gönderilecek" dedi.


Kooperatiflerin bölgelerindeki talebe göre 29 Ekim tarihinden itibaren alımlara başlayabileceğini açıklayan Taviloğlu, şunları söyledi:
"Rekolte beyannamesi öncesi tespit edilmiş olan 300-360 daneli zeytinlerin alımında sınırlama, ilan edildiği ve kooperatiflere bildirildiği şekliyle uygulanacaktır. 200 ile 290 dane arası zeytinlerin alımında kota söz konusu değildir. Yağlık ve ezmelik zeytinlerin alımında da kota uygulanmayacaktır. Bu kategorilerde gelen ürün yakından takip edilecek, ancak birlik imkanlarını zorlayacak hale gelirse, bu konu yeniden değerlendirilerek kamuoyuna duyurulacak."


Refi Taviloğlu, zeytin bedellerinin tamamının ödemesinin ise 15'er günlük periyotlar halinde yapılacağını söyledi. Taviloğlu, bütün bunların normal şartlara göre yapılan planlamalar olduğunu hatırlatarak, "Tahmin edilen miktarların aşılması durumunda kamuoyunu önceden bilgilendirerek, alım miktarlarında ve ödeme şeklinde değişiklik yapılabilecektir" diye konuştu.


Marmarabirlik'ten yapılan açıklamaya göre, bu yıl uygulanacak zeytin alım fiyatları şöyle oldu:
"Kilogramda 200 dane zeytin 5 YTL (5 milyon)
360 dane/kg 1.40 YTL (1 milyon 400 bin)
370-410 dane/kg (ezmelik) 1.25 YTL (1 milyon 250 bin)
Üst Yağlık 1.10 YTL (1 milyon 100 bin)
Dip Yağlık 0.75 YTL (750 bin)"

İha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 21:40:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?