3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Zeytin sektörü 'kara su'dan kurtuldu

Zeytin sektörünün baş belası atık "kara su", Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Marmarabirlik'in ortak çalışması sonucunda arıtıldı.

Pilot arıtma tesisinde başarı sağlanması üzerine Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu ile birlikte tesisi inceledi, çalışma hakkında bilgi aldı.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe büyük sıkıntılara sebep olan ve arıtılması konusunda şu ana kadar başarı sağlanamayan atık kara su, Uludağ Üniversitesi ile Marmarabirlik'in ortak çalışması sonucunda uluslararası deşarj niteliklerine uygun olarak arıtıldı.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün kara su pilot arıtma projesi, Marmarabirlik Başköy Entegre Tesisleri'nde başarıyla gerçekleştirildi. Projede sağlanan başarı nedeniyle Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esvet Açıkgöz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Ülkü, Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Savaş Başkaya, Çevre Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ile birlikte Marmarabirlik Entegre Tesisleri'ne gitti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren ve Entegre Tesisler Müdürü Ertuğrul Doğanalp tarafından karşılanan üniversite heyeti, önce tesisleri gezdi. Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz, "Dünyanın En Büyük Zeytin Üreticisi" sloganıyla üretim yapan Marmarabirlik'in üretim tesislerini beğendi.

Zeytin yıkama, paketleme, vakumlama ve zeytinyağı ünitesini gezen heyet, son olarak pilot uygulaması yapılan arıtma tesisini inceledi. Tesisler ilgili bilgilendirmeyi ise UÜ Öğretim Üyesi, Proje Yürütücü Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Taner Yonar ile Marmarabirlik Çevre Müdürü Mehmet Şen yaptı.

PROJENİN DETAYI

Uludağ Üniversitesi'nin sağladığı bilimsel ve maddi, Marmarabirlik'in de lojistik desteğiyle gerçekleştirilen pilot projede, zeytin kara suyuna fizikokimyasal ileri arıtma teknikleri uygulandı. Amacın, gerçek ve büyük ölçekli uygulamada doğabilecek sorunları tespit etmek olduğu belirtildi.

Bundan da önemlisinin, işletme maliyetini gerçeğe yakın belirlemek olduğu kaydedildi. Pilot arıtma sonrasında ortaya çıkan suda uluslararası deşarj kalitesinin yakalandığı belirtilirken, ayrışma sırasında çıkan yağ içerikli çamurun ise sabun üretiminde kullanılabilirliği incelenecek. Kimyasal çamur için alternatif arayışları sürüyor.

"SONUÇ MÜKEMMEL"

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, incelemenin ardından gözlemlerini aktarırken, "sonucun mükemmel olduğunu" söyledi. Rektör Cengiz, "Hep birlikte gördük. Katran rengindeki atık kara su berrak hale gelmiş. Bu projede emeği geçen bütün arkadaşlarımı kutluyorum" dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu da, sektörün en önemli problemlerinden biri olan ve çevre kirliliği meydana getiren zeytin kara suyunun arıtılması konusunda Uludağ Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Taviloğlu, "Günümüzde çevre sağlığı pek çok sorunun önüne geçti. Marmarabirlik olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Başarılı sonuçlanan pilot çalışmanın son aşaması maliyet tespitine yönelik olacak. Başta sayın rektör olmak üzere değerli bilim adamlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 13:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?