6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Zeytin zararlısıyla mücadele başlıyor

İL GENEL MECLİSİ ZEYTİN ZARARLISIYLA MÜCADELEYE BAŞLADI

Bursa İl Genel Meclisi'nde kurulan 'Zeytin Üretimi ve Araştırma Komisyonu' zeytin zararlılarıyla mücadele başlatıyor.

İl Genel Meclisi tarafından aralık ayında kurulan komisyon, Bursa'da üretimi en çok yapılan tarım ürünü olan zeytinde bakım ve zararlılarla mücadelesiyle ilgili çalışmalara başladı. Başkanlığını AK Parti Gemlik Meclis Üyesi Ercan Barutçuoğlu'nun yaptığı komisyonda Fatih Adalı, İlhan Demiröz, Ahmet Bilgi, Turgay Peker bulunuyor. Ercan Barutçuoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zeytin üretiminde yüzde 50'ye varan mahsul ve kalite kaybına sebebiyet veren zeytin karası hastalığı olarak bilinen zararlıyla mücadele konusunda Marmarabirlik yöneticileriyle toplantı yapacaklarını ifade etti.

Barutçuoğlu, zararlılarla mücadelenin emek ve maddi kaynak gerektiren bir durum olduğunun altını çizerek, "Komisyonumuz zeytin kara koşnili zararlısının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat odaları, Köy Kalkınma Kooparatifleri ve Üretici Birlikleri ile toplantılara devam edecek ve bu konuda hazırlayacağı raporu İl Genel Meclisi'ne sunacak" diye konuştu.

İlhan Demiröz ise, zeytin hastalıklarıyla mücadelenin hızla devam ettiğini vurgulayarak, çiftçilerin zeytin ağaçlarının kurumasına sebebiyet veren bu hastalıkla mücadelede Marmarabirlik'in desteğinin kendilerini mutlu ettiğinin altını çizdi. Bu konuda toplantıların sık sık yapılacağını anlatan Demiröz, "Mahsulün sıkça ilaçlanması sağlanacaktır. Bursa'da pilot bölge seçilerek hem kooparatiflerde, hem sahada bu hastalıkla mücadele edilmelidir. Komisyonumuz çalışmalarını hızlandırarak en kısa zamanda hem çiftçilerimizi bilgilendirecektir"diye kaydetti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu ise, ürünleri olumsuz etkileyecek her türlü zararlıyla mücadele etmenin ve mücadeleye katkı koymanın görevleri olduğunu belirterek, "Günümüzde bölge zeytinciliğinin kabusu haline dönüşmekte olan kara koşnili ile faal mücadelenin içinde olma mecburiyeti vardır. Komisyonun yapısı itibariyle meselenin çözümünde lokomotif görevi yaparak, bu zararlı ile mücadelenin önemini tüm kesimlere aktaracaktır. Bu konuda kısa sürede önemli mesafelerin kat edileceğinin inancındayız" şeklinde konuştu.

İL GENEL MECLİSİ ZEYTİN ZARARLISIYLA MÜCADELEYE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2010 Cuma 10:34:02
Güncelleme :8 Ocak 2010 Cuma 14:34:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?