6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Zirvedeki kar geçit vermedi

ZİRVEDEKİ KAR, GÖRME ENGELLİ DAĞCIYA GEÇİT VERMEDİ

Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, Ağrı ve Klimanjaro Dağı'nın ardından, Fransız Alpleri'nde 3500 metre yüksekliğe ulaşmayı başardı.

Olumsuz hava koşulları sebebiyle 4810 metrelik Mont Blanc Zirvesi'ne çıkamamanın üzüntüsünü yaşayan engelli sporcu, "Kaya pasajlarına geldiğimizde daha fazla gitmenin tehlikeli olacağını düşündük" dedi. Turhan, projesini devam ettirmek için sponsor aradığını bildirdi.

"5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve" projesi kapsamında maratonları tamamlayıp zirve tırmanışlarına başlayan Nilüfer Belediyesi Engelliler Masası Sorumlusu ve Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı Necdet Turhan, Ağrı Dağı ve Afrika'nın çatısı Kilimanjaro tırmanışlarından sonra üçüncü tırmanışını Avrupa Alpleri'nin en yüksek noktası olan 4810 metrelik Mont Blanc Zirvesi'ne yaptı. Mont Blanc Zirve tırmanışı için 3 Ağustos tarihinde Fransa'nın Chamonix kasabasına giden Turhan, tarihi dişli trenle ulaşılan 2000

metre metre yükseklikten tırmanışına başladı. Yer yer kayalık ve zorlu etaplardan oluşan rotayı ekip arkadaşları Nevzat Öntaş, Mustafa Kalaycı, Haldun Ülkenli ve Öztürk Kayıkçı ile tırmanan görme engelli sporcu, bir gün içinde bin 200 metre yükselerek Teterousse Dağ Evi'ne ulaşmayı başardı.

Olumsuz hava koşulları ve yoğun kar yağışı sebebiyle 2 günü Teterousse Dağ Evi'nde geçirmek zorunda kalan ekip, 6 Ağustos sabahı faaliyetin sorumlusu ODTÜ Dağcılık Kolu antrenörü Nevzat Öntaş'ın kararı ile tekrar tırmanışına devam etti. Yeni yağan kar sebebiyle rotadaki kaya pasajlarına güçlükle ulaşan ekip, 3500 metre noktası ve devamındaki kayalık bölgenin kar ve buz ile kaplı olmasının oluşturduğu riskle karşılaştı. Bu koşullarda devam etmenin tehlikeye yol açacağını ve rotadaki diğer dağcılar gibi

dönüş kararı almanın yerinde olduğu tespitini yapan ekip, 3500 metre noktasından Teterousse Zirvesi yönünde hareket etti.

 

"KAR VE BUZ DAHA FAZLA GİTMEMİZİ ENGELLEDİ"

Engelli sporcu Turhan, tüm dünyaya, "Engelimiz bize engel değildir" mesajı vermek için başlattığı '5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve' projesini, 3 bin 200 metrelik Teterouse Zirvesi'nde Nilüfer Belediyespor Kulübü'nün pankartı ve Türk bayrağı açarak tamamladı. Tırmandığı her zirvede, "Dağa göz değil, yürek tırmanır" yazılı pankart açan Turhan, Mont Blanc'da da artık imzası haline gelen bu pankartı açarak engelinin kendisine engel olmadığını bir kez daha kanıtladı. Olumsuz hava koşulları sebebiyle 4810 metrelik

zirveye çıkamamanın üzüntüsünü yaşayan Turhan, "Dağlar serisinde 3. etaptı. Zor bir etkinlikti. 3 bin metreden sonra kar yağdı. Kar yağınca iki gün orada dağ evinde beklemek zorunda kaldık. Tırmanma kararı aldığımızda kayalıklarla kaplı parkurları geçmemiz gerekiyordu. Kaya pasajlarına kadar geldik, ilkini tırmandım ancak yaptığımız değerlendirmede tehlikeli olduğunu anladık. Bazı ekipler geri dönüyordu" dedi.

"5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve" projesini gerçekleştirmek istediğini ifade eden Turhan, bu sebeple sponsor aradığını sözlerine ekledi.

ZİRVEDEKİ KAR, GÖRME ENGELLİ DAĞCIYA GEÇİT VERMEDİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2010 Cumartesi 11:08:00
Güncelleme :21 Ağustos 2010 Cumartesi 11:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?