16
Haziran
2024
Pazar
SİYASET

Saadet 'diyalog' istemiyor!

Bursa'nın İznik İlçesi'nde düzenlenen "Uluslararası İznik Sempozyumu"nda, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un protokol konuşması yapmasına Saadet Partisi'nden (SP) tepki geldi.

SP teşkilatı bir basın bildirisi yayınlayarak, Sakarya Üniversitesi ve İznik Belediyesi'nin organize ettiği sempozyumun İznik'in geleceğini planlamak yerine dinler arası diyaloğa dönüştüğü iddia edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:
"İlk başta kültürel bir faaliyet olarak görülen bu toplantının başlamasıyla ilçemizde ve toplantıda birtakım sürpriz gelişmeler yaşanmıştır.

Programda ve protokol konuşmalarında ismi geçmeyen, kendini ekümenik ilan eden Fener Rum Patriği Bartholomeos'un protokol konuşması yapması, toplantının mahiyetini değiştirmiştir.

Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne göz diken, İstanbul'da Vatikan türü bir devlet yapısı kurmaya çalışan böyle bir şahsın toplantıya protokol konuşmacısı olarak katılmasına imkan sağlanmasını, en hafif değerlendirmeyle cahillik, diğer bir değerlendirmeyle de bölücü hainlerle iş birliği olarak görüyoruz.

Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz'ın, böyle bir talihsiz olaya sebebiyet verdiğinden dolayı İznik halkından özür dilemesini bekliyoruz. Aksi takdirde hainlerle iş birliği içerisinde olan bir başkan konumuna düşecektir. İlçemizde yapılan bu önemli toplantı, patriğin katılmasıyla maksadının dışına çıkmış, dinler arası diyalog safsatasına dönüşmüştür.

Dinler arası diyalog toplantılarının gerçek mahiyeti, ülkemizde misyonerlik çalışmalarının resmileştirilmesi anlamına geldiğinden, ülke bütünlüğü açısından tehlike arz etmektedir. Yetkilileri bu konuda hassas olmaya davet ediyoruz."
Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi:

"Yine bu toplantıdan bir akşam önce, bölücü örgüt PKK yandaşlarının emniyette sorgulanması sırasında ilçe merkezinde meydana gelen olayların büyümeden önlenmesi, halkımızın sağ duyulu hareket etmesi takdire şayandır.

Ancak devletin kurumları, bölücülük yapan örgütlerden birini bir akşam önce sorgularken, aynı gayeyi güden Patrik Bartholomeos'a bir gün sonra protokol konuşması yaptırılmasını zaafiyet olarak görüyoruz.

Devlet ve hükümet yetkilileri, bölücü hainler arasında ayrım yapmamalıdır. İlçemizde Patrik Bartholomeos'un katılacağı bir gün sonra yapılacak önemli bir toplantı öncesinde ilçe merkezinde meydana gelen bu olaylar tesadüf mü, yoksa bir gün sonra yapılacak toplantıya halkın tepkisini azaltmak için bilerek yapılmış bir provokasyon mudur?

Yetkililerden ilçemize meydana gelen bu olaylar hakkında kamuoyuna açıklama yapmalarını bekliyoruz."

.
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2005 Salı 16:10:20
Güncelleme :4 Kasım 2005 Cuma 15:05:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?